Jedna od najbogatijih zemalja usvojila: Nemačka uvodi OSNOVNU PENZIJU - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jedna od najbogatijih zemalja usvojila: Nemačka uvodi OSNOVNU PENZIJU

  Nemačka vlada usvojila je Nacrt zakona o takozvanoj osnovnoj penziji, kojom bi se povećala primanja penzionerima koji uprkos dugogodišnjem radnom stažu i uplaćivanju u penzioni fond imaju niska primanja.

  “Ovo je verovatno najveći socijalni projekat ovog izbornog perioda. Osnovna penzija će Nemačku učiniti pravednijom zemljom”, izjavio je ministar za rad Hubertus Hajl.

  Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izrazio je zadovoljstvo dogovorom oko Nacrta zakona o takozvanoj osnovnoj penziji. “Nije reč o slepom razbacivanju novca, nego o solidarnoj podršci onima koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, u starosti nemaju dovoljno za život”, rekao je Zehofer.

  Osnovna penzija spada u jedan od najvećih projekata četvrtog kabineta Angele Merkel, a reč je o meri koja bi poboljšala finansijsku situaciju onih penzionera koji, uprkos dugogodišnjem radnom stažu, primaju penziju osetno manju od prosečne.

  Kako se navodi, uglavnom je reč o osobama sa nižim kvalifikacijama ili osobama koje su radile skraćeno radno vreme, pa su tako i uplate u penzioni fond bile niže od osiguranika s prosečnim ili višim primanjima.

  Pravo na osnovnu penziju imali bi samo oni građani koji su u penzioni fond uplaćivali najmanje 33 godine.

  U vladajućoj koaliciji je oko osnovne penzije bio spor oko pitanja utvrđivanja imovine, odnosno Demohrišćanska unija (CDU) Merkelove protivila se da tu penziju dobiju oni koji imaju nekretnine u Nemačkoj ili inostranstvu. Socijaldemokratska partija se zalagala da se kontrolišu samo primanja poput postojećih penzija ili prihoda od iznajmljivanja nekretnina.

  Osnovna penzija finansiraće se poreskim sredstvima, a na snagu bi trebalo da stupi početkom sledeće godine.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/radnici-im-stizu-a-penzioneri-beze/

  Izvor: Hina/Tanjug/Investitor

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE