Jeftini stanovi za bezbednjake, samo da nije "predizborna izgradnja"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jeftini stanovi za bezbednjake, samo da nije “predizborna izgradnja”

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će pripadnici snaga bezbednosti moći će da kupe stanove po najboljim netržišnim uslovima. Transparentnost Srbije traži pune informacije o planu izgradnje tih stanova.

  Predsednik je to najavio posle prvog sastanka Komisije za pripremu programa za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti, dodajući da su u državi za to stvorene finansijske mogućnosti.

  On je, u zajedničkom obraćanju novinarima sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, najavio da bi Vlada trebalo do sredine januara da precizira program, tako da se očekuje “da se prva lopata baci na proleće”.

  Vučić je saopštio da bi vrednost stana od 60 kvadrata, po ceni od 500 evra za kvadrat, iznosila 30.0000 evra. Učešće za kredit pojedinca bilo bi pet odsto, a toliko i državi. Rok otplate kredita iznosio bi 25 godina po 126 evra mesečno, a na kredit države nakon toga pet godina po 25 evra.

  Vučić je rekao i da će tačne lokacije izgradnje stanova i konkursi uslovi biti poznati do 15. januara, a da nerešeno stambeno pitanje ima oko 20.000 policajaca, 14.000 vojnika i 1.500 pripadnika BIA.

  Organizacija Transparentnost Srbije saopštila je da bi bilo dobro da Vlada Srbije što pre saopšti pune informacije o planu izgradnje tih stanova, imajući u vidu negativna iskustva iz doba ranijih vlada sa kršenjem pravila o javnim nabavkama zarad “predizborne izgradnje stanova”.

  TS je na sajtu naveo da je u ovoj fazi neophodno objaviti informacije o tome šta je zaista obaveza države i na osnovu čega je zaključeno da je stanogradnja isplativija od alternativnih mogućnosti za rešavanje stambenog pitanja pripadnika službi bezbednosti.

  TS je pitala koje su obaveze države prema pripadnicima službi bezbednosti i da li će državna stanogradnja biti izvedena u vidu javne nabavke radova i u kojem postupku.

  “Najave ove vrste su omiljena tema u predizbornom periodima. U nekim situacijama je iza najava sledila zaista i nekakva izgradnja, poput mnogih nedovršenih projekata za mlade bračne parove iz 2000, kao i izgradnje čitavog naselja u Beogradu i mnogih, manje ili više potrebnih projekata pred važne izbore 2012, a sve na osnovu posebnog Zakona ‘o pomoći građevinskoj industriji’ iz 2011, koji je ozbiljno narušio sistem javnih nabavki”, navodi se u saopštenju.

  Izvor: Beta, Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE