Još jedna kompanija na jugu Srbije gasi proizvodnju, na odmoru 1.200 radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Još jedna kompanija na jugu Srbije gasi proizvodnju, na odmoru 1.200 radnika

  Nakon niškog i prokupačkog Leonija, zbog eventualnog širenja virusa korona, u narednom periodu rad obustavlja i Geoks u Vranju, a od sledeće nedelje neće radti ni Autostop i Džinsi u Leskovcu, pišu Južne vesti.

  Proizvodnja u pogonima Tigar Tajersa (Tigar Tyres) u Pirotu i Babušnici zaustavljena je u ponedeljak, uz minimum neophodnih aktivnosti koje se organizuju u bezbednim uslovima, saopšteno je iz te kompanije.

  Prema nezvaničnim informacijama, fabrika Geoks odlučila je da zatvori pogon u narednih mesec dana, a u odluci dostavljenoj radnicima piše da će prvi radni dan biti 21. april.

  Radnici će do 3. aprila morati da koriste slobodne dane, a oni koji ih nemaju, primiće 60 procenata zarade.

  Od 6. do 17. aprila zaposleni u firmi će koristiti kolektivni godišnji odmor, piše list Danas.

  U Geoksu u Vranju radi više od 1.200 ljudi.

  Mnogi poslodavci smanjuju broj zaposlenih, radnici preko agencija prvi na udaru

  Kriza izazvana virusom korona, koja je dovela do kolapsa uslužnih delatnosti i smanjenog obima posla u ostalim privrednim sektorima, mnoge radnike već je ostavila bez posla.

  Među prvima na udaru su se našli oni koij su bili angažovani preko agencija za zapošljavanje i putem ugovora na određeno vreme, pišu “Večernje novosti”.

  S druge strane, mnoge firme su zbog novonastale situacije prinuđene da radnike pošalju kući jer je proizvodnja prekinuta. Glavno pitanje za njih je da li će uopšte dobiti platu. Sindikati zahetvaju od Vlade da što pre izađe sa setom mera podrške privatnom sektoru, a od poslodavaca traže moratorijum na otpuštanja.

  Dragoljub Vukadinović, predsednik “Metalac” grupe kaže da od 2.200 radnika njih 500 već nekoliko dana ne dolazi na posao, a da će se taj broj uvećati zbog ukidanja međugradskih linija.

  “Procenili smo da će kompanija, ako kriza potraje dva i po meseca izgubiti oko pet miliona evra. Sve je stalo i imaćemo problem sa isplatom zarada. Za taj period, samo za plate nam treba četiri miliona evra. Ljude šaljemo kući, ali nikome nećemo davati otkaz“, kaže Vukadinović.

  Ističe da ne mogu dati punu platu ako im država ne pomogne. Jedino rešenje bi u suprotnom bilo, kako navodi, da radnicima isplate 65 odsto ili da svim zaposlenima daju minimalnu zaradu.

  Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada, kaže za Novosti da niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko će ljudi ostati bez posla u Srbiji, ali smatra da taj broj neće biti mali.

  “Iz Makedonije stižu procene da je već otpušteno oko 6.000 radnika, a u Austriji čak 49.000. Nisu sve države podjednako pogođene, a apsurd je da će one u kojima je stepen industrijalizacije najveći, pretpreti i najveću štetu. Prvi na udaru su radnici koji su bili angažovani preko agencija za zapošljavanje, koji se bave najmom radbne snage, a za tim je potpuno prestala potreba”, kaže Protić.

  Ističe da se teret krize mora ravnomerno rasporediti između radnika, poslodavaca i države, a to kako smatra treba da koordinira Socijalno-ekonomski savet.

  Izvor: Večernje novosti, Danas, Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE