Kad je KRIZA i one mogu biti "sigurno utočište" za investitore - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kad je KRIZA i one mogu biti “sigurno utočište” za investitore

  Od početka 2020. godine, cena kriptovaluta je značajno porasla zbog pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

  Investitori smatraju da bitkoin i slične kriptovalute mogu biti “sigurno utočište” za njihova sredstva u nemirnim vremenima i globalnim previranjima.

  Prema proceni analitičara, 2020. godine na dinamiku kursa će uticati promene u pravilima “majninga” kriptovaluta i novi amandmani u zakonodavstvu zemalja. Za prvih nekoliko dana januara cena bitkoina je porasla za 13 odsto — na 8.100 dolara i time prvi put od novembra 2019. premašila cifru od 8.000 dolara, navodi portal Koinmarketkap.

  Analitičar informaciono-analitičkog centra “Alpari” Vladislav Antonov u razgovoru za RT objašnjava da je ova situacija vezana za reakciju investitora na pogoršanje odnosa između SAD i Irana.

  Tradicionalno, tokom rasta geopolitičkih tenzija, investitori počinju aktivno da kupuju zlato kao pouzdano sredstvo za čuvanje novca. Antonov je istakao da je u poslednje vreme bitkoin takođe postao “zaštitno sredstvo”.

  “Geopolitika utiče na kurs bitkoina. Ranije su kriptovaluta i zlato poskupljivali za vreme jačanje trgovinskog rata između SAD i Kine, kada je juan oslabio. Sada primećujemo da je povećana tenzija između Vašingtona i Teherana takođe izazvala istovremeni rast cena zlata i bitkoina”, istakao je ekspert.

  Bitkoin je 2019. godine poskupeo skoro za 94 odsto, sa 3,7 hiljade dolara na 7,2 hiljade dolara. Pritom je u julu cena kriptovalute nakratko porasla na 13 hiljada dolara.

  Prema rečima Vladislava Antonova, upravo pogoršanje trgovinskog sukoba između SAD i Kine sredinom godine je jedan od glavnih razloga za rast cena kriptovaluta. Međutim, već na jesen odnosi između dve zemlje su se stabilizovali i zato su kriptovalute pojeftinile.

  Izvor: Dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE