Kad država kaže "ne radu na crno"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kad država kaže “ne radu na crno”

  U Srbiji je u prethodnoj godini sprovedeno 38 odsto više inspekcijskih nadzora u odnosu na 2017. godinu, a broj radnika koji rade na crno je manji za 17 odsto, izjavio je resorni ministar Zoran Đorđević.

  On je, predstavljajući rezultate projekta “Reci ne radu na crno”, rekao da je u Srbiji povećana svest radnika da treba da rade u skladu sa zakonom i da prijave poslodavce koji to ne čine.

  “Završili smo projekat koji smo započeli u saradnji sa Norveškom, a koji je usmeren na borbu protiv sive ekonomije i suzbijanje rada na crno u Srbiji. Iako i dalje imamo radnike koji rade na crno, zadovoljni smo jer se taj broj smanjuje, a to je najbolji pokazatelj da radimo pravi posao”, kazao je Đorđević.

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je podsetio da su svi građani na gubitku zbog sive ekonomije, a ne samo država. “Na terenu smo zaticali i radnike koji imaju više od 50 godina, a prijavljeni su preko omladinske zadruge”, rekao je Đorđević.

  Po njegovim rečima, Ministarstvo će se u ovoj godini usmeriti na unapređenje položaja inspektora u Srbiji kako bi se poboljšala njihova efikasnost. Najavio je da je u planu da 2020. budu usvojene izmene i dopune Zakona o radu sa ciljem da se unapredi poslovanje i položaj radnika u Srbiji.

  Prema rečima v.d. direktora Inspektorata za rad Stevana Đurovića, u Srbiji je u 2018. sprovedeno 9.268 pojačanih nadzora, a na radu na crno zatečeno je 4.751 lice, dok su poslodavci posle nadzora sa 2.753 takvih radnika zasnovali radni odnos na neodređeno vreme.

  “Prethodne godine smo najveći broj kontrola obavili u građevini jer u toj oblasti ima i najviše propusta”, dodao je Đurović.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE