Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kad POLITIČAR kupuje stan na kredit, rata je 40 evra

Od 96 crnogorskih funkcionera koji su dobili kredit za stan tokom mandata vlade premijera Duška Markovića, zanemarljivo mali broj je onih kojima je taj novac zaista bio potreban.

To pokazuje analiza imovinskog stanja korisnika privilegovanih kredita, piše list Pobjeda.

Odluka Vlade o dodeli kredita funkcionerima ima klimavo pravno uporište i smeštena je u Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgarada iz 2011. i 2014. godine, koji je u stvari relikt socijalizma koji je ostao da važi za privilegovanu političku klasu, prenosi portal CdM.

I dok građani koji stanove kupuju po komercijalnim cenama, elita na vlasti se osigurala da im ova sinekura ne izmakne tako što su u zakonu iz 2018. utvrdili da rešenja iz sporne odluke nastavljaju da važe.

A kako primena tog principa izgleda u praksi, pokazuje imovinska slika onih koji su se u poslednje tri i po godine okoristili o ovaj propis.

Tako je šef kabineta predsednika Vlade Dragoljub Bulatović dobio 2017. stambeni kredit od 20.000 evra, sa ratom od 35,35 evra, dok je njegova supruga, sekretarka Ministarstva sporta Tatjana Bulatović lane dobila isti takav kredit od 35.000 evra sa istom ratom.

Ovo petočlano domaćinstvo od ranije ima kuću od 128 kvadrata i stan od 42 kvadrata, kuću u izgradnji od 50 kvadrata i četvrtinu kuće od 102 kvadrata.

Prošle godine Bulatović je od plate zaradio 15 hiljada evra, a od raznih komisija i učešća u privrednom društvu još 17 hiljada, dok je godišnja plata supruge 12,3 hiljade evra plus 1,4 hijade od komisije.

Crnogorski mediji navode dalje primere povoljnih kreditiranja funkcionera, koji su manje-više isti kao i u slučaju “funkcionerskog” para Bulatović, a mnogima mesečne rate ne prelaze 40 evra mesečno.

Na listi su direktori, savetnici, sudije, sekretari, pomoćnici…

Izvor: CdM

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • miro pavlov

    JA ZNAM JEDNOGA KOJI JE DOBIO 30.000 EVRA OD BIVŠEG GRADONAČELNIKA PODGORICE, ALI NE SMEM DA VAM KAŽEM NJEGOVO IME...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE