KAKAV PROPUST: Energoprojekt "ispustio" jedno od najboljih društava

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KAKAV PROPUST: Energoprojekt “ispustio” jedno od najboljih društava

  Slovenačko osiguravajuće društvo Sava i zvanično postalo vlasnik 93 odsto akcija Energoprojekt Garanta, za koje je platilo 6,3 miliona evra, saznaje Blic.

  Tako će nakon dobijanja svih dozvola od nadležnih institucija i Narodne banke Srbije, kupoprodajni ugovor, koji je sklopljen 17. novembra prošle godine, postati punovažan, čime će Energoprojekt holding ostati bez jednog od svojih najboljih društava.

  Ovakav scenario je rezultat propusta koji su nastali tokom preuzimanja najvećeg srpskog građevinskog preduzeća od strane kompanije Napred razvoj koji za taj proces nije pribavio saglasnost NBS.

  Zbog toga je NBS 18. avgusta prošle godine dala nalog Napred razvoju da u roku od tri meseca otkloni propuste i to prodajom svog učešća u holdingu ili prodajom Garanta od strane holdinga.

  Iako je i jedno i drugo bilo pravno prihvatljivo za NBS, većinski vlasnik Dobrosav Bojović i njegova firma Napred razvoj opredelili su se za drugu opciju jer je za njegove interese ona isplativija.

  Tako bar tvrde akcionari Energoprojekta koji smatraju da su ceh propusta ove transakcije platili oni, ali i država Srbija, koja je ostala bez zdravog osiguravajućeg društva.

  Akcionari EP holdinga, među kojima je i država, gube Garant zbog propusta koji je napravio jedan od njih, odnosno Napred razvoj.

  Za nas je ovo niska cena jer je 2008. godine za prodaju 50 odsto kapitala Garanta bila ponuda od 12 miliona evra. Međutim, država je tada bila većinski vlasnik i nije dozvolila ovu transakciju, kaže jedan od akcionara.

  Predsednik Upravnog odbora Sava osiguranja Marko Jazbec potvrdio je da će se uskoro završiti sve ativnosti oko preuzimanja Garanta.

  Ugovor je potpisan u novembru o kupovini 93 posto akcija EP Garant. Ovim preuzimanjem Sava želi da ojača prisutnost na srpskom tržištu, a u planu nam je i širenje na bosansko i albansko, rekao je Jazbac.

  Izvor: Blic

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE