Kako bivši guverner NBS ocenjuje "uspešno zaduživanje"?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako bivši guverner NBS ocenjuje “uspešno zaduživanje”?

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić rekao je da je prodaja desetogodišnjih obveznica Srbije radi refinansiranja duga iz 2011. godine u dolarima, pod povoljnijim uslovima, rezultat okolnosti na svetskom finansijskom tržištu koje nemaju veze sa Srbijom.

  “Američka centralna banka (FED) je krajem proleća ove godine za nekoliko meseci ubrizgala više od 2.000 milijardi dolara novog novca što je poguralo sve kamatne stope u dolarima naniže, pa i one na upravo emitovane obveznice Republike Srbije”, rekao je Šoškić agenciji Beta.

  Srbija je pre dva dana ponudila investitorima na Londonskoj berzi nove desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,2 milijarde američkih dolara s prinosom od 2,35 odsto, kuponskoj stopi od 2,125 odsto i finalnoj kamatnoj stopi u evrima, posle realizacije “hedžing transakcije” koja služi da smanji ili ukine rizik druge, od 1,066 odsto.

  Srbija se, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva finansija, posle sedam godina pauze uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.

  Sredstvima nove emisije otplaćuje se 900 miliona dolara obveznica emitovanih 2011. godine, od ukupno 1,6 milijardi dolara, koliko dospeva u septembru 2021. godine.

  Šoškić je rekao da istovremeno s padom kamata u dolarima, “valutni svopovi” – razmena između dolara i evra na međunarodnom tržištu trenutno omogućavaju da se viša nominalna kamata u dolarima može menjati za nižu nominalnu kamatu u evrima.

  To, po njegovim rečima, inicijalno deluje kao dobar posao, ako se gleda iz ugla evra, ali da li će i koliko to biti dobar posao, zavisiće od budućeg kretanja vrednosti dolara i evra, jer Srbija taj dug treba da vraća iz sopstvenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se stvara u dinarima.

  “Ako dolar izgubi na vrednosti u odnosu na evro, krajnji ishod može biti manje povoljan, pa i nepovoljan za Srbiju ako dolar više oslabi u odnosu na evro“, rekao je Šoškić, bivši guverner Narodne banke Srbije.

  Dodao je da “na te okolnosti na međunarodnom finansijskom tržištu male zemlje niti njihove vlade ne mogu uticati, i Srbija i njena Vlada nisu nikakav izuzetak”.

  NBS: Srbija se USPEŠNO zadužila za 1,2 milijarde dolara

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE