Kako da postanete EKSPERT u bilo kojoj oblasti poput Ilona MASKA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da postanete EKSPERT u bilo kojoj oblasti poput Ilona MASKA

  Ilon Mask je jedan od najpametnijih, najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu, koji se ne libi da svoje naizgled nadrealne ideje pokuša da oživi kroz ambiciozne projekte.

  Glavni mozak koji stoji iza SpaceX-a, Tesle i the Boring Company izuzetno je vredan i ulaže 85 sati rada nedeljno u svoje projekte i kompanije.

  Mask konstantno uči i primenjuje svoje znanje u nizu različitih disciplina. On je, bez sumnje, savremeni polimat – ekspert u različitim oblastima.

  Generalista

  Mask se protivi uvreženom mišljenju da morate da se specijalozujete i postanete stručni u jednoj oblasti da biste bili uspešni.

  „Generalni stručnjak“ po definiciji je neko ko ima sposobnost da stekne stručnost u raznim disciplinama, industrijama, veštinama i temama. Polimati kroz istoriju, kao što su Leonardo da Vinči, Tomas Edison i Nikola Tesla, inovativno su koristili izuzetno široko znanje.

  Ključ poslovnog uspeha? Prošlost je za specijaliste, budućnost pripada GENERALISTIMA

  Kao savremeni polimat, Ilon Mask pokazuje da proučavanje različitih oblasti može da vam pruži informativnu prednost koja podstiče inovacije. Mask je u stanju da integriše jedinstvene kombinacije veština i znanja i prenese svoje učenje u različite discipline.

  Možda nećete imati vremena ili energije da 85 sati nedeljno posvetite usavršavanju veština i znanja, ali ipak vredi uložiti malo truda da biste se „razgranali“.

  Maskov koncept „semantičkog stabla“

  Koncept „semantičkog stabla“ sastoji se od dekonstrukcije znanja u osnovne principe tako da svoje učenje možete graditi na čvrstim osnovama. Mask je mnogo čitao od adolescencije da bi zadovoljio svoju žeđ za znanjem, a uspostavljanje raznolike i metodične navike čitanja korisna je tehnika učenja za svakog ambicioznog generalistu.

  Evo jednostavnog postupka pristupanja novoj temi u četiri koraka:

  Identifikujte temu. Pronađite neke uvodne lekcije ili potražite neke temeljne tekstove, iz udžbenika ili uglednih magazina, tako da možete da imate pouzdan pregled osnova.

  Hvatajte beleške. Opišite ključne činjenice i ideje svojim rečima kako biste bili sigurni da razumete ono što ste pročitali. Čitajte beleške dok ih ne naučite.

  Proširite znanje. Kada iz jednog teksta saznate osnovne informacije, potražite nove u vezi iste teme.

  Testirajte sebe. Ako su informacije koje ste naučili praktične, isprobajte ih u realnom životu. Ako su teoretske, pokušajte da ih jednostavno objasnite prijatelju ili kolegi da biste proverili koliko ih dobro razumete.

  Širenje vašeg razumevanja različitih oblasti može biti lično i profesionalno korisno.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE