Kako to da Tanjug i dalje radi i ko ga finansira?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako to da Tanjug i dalje radi i ko ga finansira?

  Agencija Tanjug i dalje radi jer ne može biti brisana iz registra medija dok ne izmiri obaveze, kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, navodeći da od odluke o gašenju, ta agencija nije finansirana iz budžeta.

  Ministar kulture i informisanja izjavio je da ne postoje evropski propisi po kojima država ne može da bude vlasnik novinske agencije i da je na Srbiji da proceni da li je u njenom “informativnom i političkom interesu” da ima novinsku agenciju u svom pretežnom vlasništvu.

  Na sednici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, Vukosavljević je rekao da očekuje da će konačan stav o sudbini ugašene Novinske agencije Tanjug biti zauzet za oko mesec dana.

  “U ne malom broju zemalja EU postoje agencije koje su u državnom vlasništvu. Navešću slučaj Slovačke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Francuske… Dobili smo jasna uveravanja da osim načelnog principa da država odstupa iz vlasništva u medijima, postoji i većina država EU koje imaju svoju informativnu agenciju”, kazao je on.

  Prema njegovim rečima, Srbija može da ne bude vlasnik bilo čega u bilo kojoj informativnoj agenciji i time je stvar u skladu sa propisima i praksom EU, a s druge strane, Srbija može da ima agenciju u kojoj je vlasnik 51 odsto i više kapitala, što je opet u skladu sa praksom u EU.

  On je dodao da Tanjug, koji je odlukom vlade ugašen pre godinu dana, ali i dalje radi, ne može biti brisan iz registra medija dok ne izmiri obaveze prema zaposlenima i trećim licima. Vukosavljević je naveo da od odluke o gašenju Tanjuga, agencija nije finansirana iz budžeta.

  On je precizirao da to ne znači da ministarstva i državni organi nisu bili korisnici usluga te agencije.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE