Kako do Albanije: POVRATNA KARTA već za 40 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako do Albanije: POVRATNA KARTA već za 40 EUR

  Albansko primorje se tokom 2020. pokazalo kao veoma atraktivna destinacija za letovanje, a situacija nije ništa drugačija ni ove godine. Pokazalo se da letovanje u ovoj državi ima nekoliko prednosti, od kojih je prva i glavna to što nisu potrebni korona testovi, dokazi o vakcinaciji niti zeleni sertifikati. Ipak, mnogi su u nedoumici oko toga kojim prevoznim sredstvom otići do Albanije.

  Automobil

  Logičan izbor pada na privatni automobil, ali mnogi imaju strah zbog rute koja je najkraća, tj preko Kosova. Međutim, oni koji su bili, uglavnom svedoče da nisu imali nikakvih problema.

  Naime, postoje dva puta do albanskog mora, preko Kosova i preko Severne Makedonije. Ovaj prvi se uglavnom preporučuje, s obzirom na to da je kraći, jeftiniji i brži.

  Za putovanje kroz Kosova potrebna vam je lična karta, i ovaj dokument se uglavnom preporučuje za odrasle, dok je za maloletna lica dovoljan izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom. Iskustvo je pokazalo da oni koji na Kosovo pokušaju da uđu sa pasošem, uglavnom budu zadržani na administrativnom prelazu. Za ulazak u Albaniju potrebna vam je ili lična karta ili važeći pasoš.

  A zašto ne u ALBANIJU na more? Ovo su odgovori na 6 NAJVAŽNIJIH DILEMA

  U korist privatnom automobilu ide i činjenica da je gorivo na Kosovu znatno jeftinije u odnosu na centralnu Srbiju, što znači da možete da natočite gorivo tu i u jednom i u drugom pravcu, i da vam se putovanje na taj način više isplati.

  Putovanje kroz Kosovo traje oko sat i po, bilo da ste ušli na Merdare ili Jarinje (dva administrativna prelaze između centralne Srbije i Kosova), a putarina se ne plaća, iako je jedan deo puta autoput. Osim toga, cena namirnica koje se mogu kupiti na putu kroz Kosovo takođe je znatno niža u odnosu na Srbiju.

  Avion

  S druge strane, još jedna mogućnost za putovanje do Albanije je avionski prevoz. Ovaj put traje od 45 do 1 i 15 minuta, a cena prevoza karte se kreće oko 90 evra po pravcu, u zavisnosti od toga kada rezervišete kartu i kojim avio prevoznikom putujete. Ukoliko se odlučite za povratnu kartu, cena će biti nešto jeftinija. Naravno, karte mogu da budu i skuplje, ako su u pitanju rezervacije “dan za dan” ili blizu, ali i ako su u pitanju inostrane avio kompanije.

  Autobus

  U slučaju da vam je prevoz ličnim automobilom nebezbedan, a prevoz avionom dosta skup, postoji i opcija putovanja autobusom.

  Iako BAS nema redovne linije od Beograda do Albanije, a turističke agencije uglavnom izbegavaju organizaciju putovanja ovom rutom, postoji nekoliko mogućnosti, ako se odlučite za ovu opciju.

  Jedna od opcija je presedanje, jer BAS ima liniju do Prištine, pa biste tamo mogli da uhvatite liniju da nekog od gradova na albanskoj obali.

  Putovanje od Beograda do Prištine traje oko 6 sati autobusom, dok od Niša do Prištine autobus stiže za 3 sata. Cene umeju da se razlikuju zavisno od prevoznika. Cena povratne autobuske karte od Beograda do Prištine je uglavnom između 20 i 30 evra.

  Po dolasku u Prištinu, na glavnoj autobuskoj stanici, možete odmah kupiti autobusku kartu za gradove Albanije. Cene povratnih autobuskih karata od Prištine do gradova primorja kreću se od 15 do 20 evra, piše portal Albanija.rs.

  S druge strane, ako želite direktan prevoz do Albanije iz Beograda, postoji i ta opcija.

  Ako na Guglu ukucate Beograd-Drač autobuski prevoz, izaći će vam nekoliko opcija. Jedna od njih je agencija Mitos Travel koja nudi prevoz od Novog Sada, Beograda i Niša do Drača, Valone, Ksamila i Sarande, a cene povratne karte za put Novi Sad-Drač iznosi 8.000 dinara, dok je Beograd-Drač 6.800, a Niš-Drač 4.800. Cene karte za druge lokacije koje su nešto dalje su nešto veće i idu do 10.500 dinara.

  S druge strane, sajt Albanija.rs navodi kao jednu od opcija i Erhan Trans, koji kreće iz Beograda i ide do Drača i Sarande i obrnuto, za 40 do 60 evra, povratna karta. Ovaj prevoz, inače, saobraća samo jednom dnevno.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE