Kako je Majkl Jidon od uglednog naučnika postao heroj antivaksera?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je Majkl Jidon od uglednog naučnika postao heroj antivaksera?

  Majkl Jidon je bio naučni istraživač i potpredsednik u kompaniji Fajzer. Jedan je od osnivača uspešne biotehnološke firme koja je prodata za stotine miliona, međutim, njegova karijera je tokom pandemije krenula u neočekivanom pravcu.

  Prošle godine, polupenzionisani britanski naučnik bio je jedan od pokretača peticije upućene evropskoj regulatornoj agenciji. Potpisnici su uputili smeo zahtev: zaustaviti klinička testiranja za vakcine protiv kovida-19. Njihov argument je bio još i smeliji: spekulisali su, bez ikakvih dokaza, da vakcine mogu da izazovu sterilitet kod žena.

  Kontroverzna peticija

  Dokument se pojavio na jednom nemačkom sajtu 1. decembra. Naučnici su odbacili njihovu teoriju, a ni regulatorne agencije se nisu pokolebale. Nekoliko nedelja kasnije, Evropska medicinska agencija je odobrila prvu vakcinu za Evropsku uniju. Bila je to vakcina koju su razvile kompanije Fajzer i BioNTek. Međutim, šteta je već načinjena.

  Društvene mreže brzo su proširile neosnovane tvrdnje da vakcine protiv kovida-19 izazivaju sterilitet kod žena. U roku od nekoliko nedelja, lekari i medicinsko osoblje u Britaniji počelo je da prijavljuje da ih zabrinute žene pitaju da li su te tvrdnje tačne. U januaru, istraživanje koje je sprovela Kajzer porodična fondacija (KFF), neprofitna organizacija, pokazalo je da je 13 odsto nevakcinisanih osoba u Sjedinjenim Državama čulo da se „ispostavilo da vakcine protiv kovida-19 izazivaju neplodnost“.

  Ono što je dalo kredibilitet ovoj neosnovanoj tvrdnji jeste činjenica da jedan od pokretača peticije, Majkl Jidon, nije tek bilo koji naučnik. Ovaj 60-godišnjak je bivši potpredsednik u Fajzeru, gde je proveo 16 godina kao istraživač za alergije i respiratorne bolesti. Kasnije je osnovao biotehnološku firmu koju je švajcarska farmaceutska kompanija Novartis kupila za najmanje 325 miliona dolara.

  Heroj antivaksera

  Proteklih meseci Jidon je postao neočekivani heroj takozvanih antivaksera. Antivakserski pokret je proširio Jidonove skeptične stavove o vakcinama i testovima za kovid-19, vladinim merama zaključavanja i toku pandemije. Rojters ističe da je Jidon kazao da se on lično ne protivi upotrebi svih vakcina.

  (Courtesy of University of Maryland School of Medicine via AP, File)

  Međutim, mnogi zdravstveni eksperti i vladini zvaničnici strahuju da stavovi poput njegovih podstiču otpor prema vakcinama, što može produžiti trajanje pandemije. Od kovida-19 je već širom sveta umrlo preko 2,7 miliona ljudi.

  Ove tvrdnje su lažne, opasne i krajnje neodgovorne“, kazao je portparol britanskog Ministarstva zdravlja i socijalnog staranja na pitanje o Jidonovim stavovima.

  Rojters navodi da Jidon nije odgovarao na njihove pozive da obrazloži svoje stavove. Prilikom pisanja ovog članka, Rojtersovi novinaru su pregledali hiljade njegovih objava na Tviteru protekle dve godine, kao i druga saopštenja i izjave. Britanska agencija je takođe stupila u kontakt sa osobama koje ga poznaju, uključujući i četvoro njegovih kolega u Fajzeru.

  Od mejnstrim naučnika do skeptika

  Jidonova peticija pominje se na sajtu grupe koju je osnovao uticajni skeptik prema vakcinama Robert F. Kenedi, član američke političke dinastije, kojeg je Instagram nedavno blokirao zbog postova o vakcinama protiv kovida-19.

  Stavovi Jidona, kojeg često predstavljaju kao bivšeg potpredsednika Fajzera, objavljeni su na društvenim mrežama na nemačkom, portugalskom, danskom i češkom jeziku.

  (AP Photo/Valentin Bianchi)

  Ono što daje kredibilitet Jidonu jeste činjenica da je radio za Fajzer, kazao je za Rojters Imran Ahmed, izvršni direktor Centra za suprotstavljanje digitalnoj mržnji, organizaciji koja se bori protiv onlajn dezinformacija. „Jidonova biografija daje njegovim opasnim i štetnim porukama lažni kredibilitet“.

  Zašto se Jidon transformisao od mejnstrim naučnika do skeptika kada su u pitanju vakcine za kovid-19 ostaje misterija. Hiljade njegovih tvitova koje datiraju od početka pandemije ukazuju na dramatičnu promenu njegovih stavova budući da je on u početku podržavao strategiju koja se odnosi na vakcine. Međutim, tvitovi ne nude objašnjenje o njegovoj radikalnoj promeni. Pojedine bivše kolege u Fajzeru kažu da više ne prepoznaju Majka Jidona kojeg su nekada znali. Opisuju ga kao obrazovanog i inteligentnog čoveka koji je uvek insistirao na dokazima i generalno izbegavao publicitet.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milis Obilic

   Pa covek kada je video sta hoce masoni i sektasi da urade sa svetom se povukao i ispostovao HIPOKRATOVU ZAKLETVU...LECITI A NE UBIJATI.

  • Anci

   Ne razumem koje ste vi argumente vi dali da Majkl Idon nije u pravu? Osim sto su ga nazvali ovakvim i onakvim i ponudili kao neko svoje istrazivanje u labaratoriji i objavili rezultate, a da njima Jidon nije imao pristup. Ali je imao pristup godinama spajk tehnologiji i zrtvovao svoj autoritet, preceno mu je smrcu , zato sto je tako bogat pozelo da svoje starije dane provede u osudi i neizvesnosti? Ili da kaze svetu potencijalnu istinu o tihom genocidu bez prolivene kapi krvi, dovoljno je da se ljudi vise ne radjaju, nek to bude svaka 10 zena. Nadam se da cete biti demokraticni posto verujete u demokratiju i da nam nase Vlade zele dobro i objaviti ovaj komentar. :)

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE