Kako KAFA utiče na MUŠKARCE, a kako na ŽENE?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako KAFA utiče na MUŠKARCE, a kako na ŽENE?

  Kafa  je s razlogom jedan od najpopularnijih napitaka na svetu (nezvanično je na drugom mestu 😊). Ko pije više kafe – muškarci ili žene? Trenutno nemamo relevantne podatke, ali ostaje činjenicea da kafu rado konzumiraju i jedni i drugi.

  Međutim, ljudsko telo različito prerađuje kofein u zavisnosti od pola, ali i mnogih drugih faktora, poput lekova koje neko uzima na primer. Dakle, dame brže razgrađuju kofein od muškaraca i mogu da popiju više šoljica kafe dnevno. S druge strane, postoji i izvesna razlika ako ste pušač.

  Naime, pušačima kofein nestaje iz tela čak dvostruko brže nego nepušačima. I žene i muškarci kod kojih se kofein duže zadržava u telu, znatno jače osećaju i njegovo delovanje.

  Međutim, treba znati vreme i meru kako bi kafa bila benefit za naš organizam.

  Naime, studija objavljena izdanju digitalne biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je da kafa na prazan želudac, naročito kod žena, nije preporučljiva.

  Najbolje vreme za prvu kafu je oko sat vremena nakon buđenja, zbog toga što je nivo kortizola nakon buđenja prilično visok i treba oko sat vremena da se vrednosti smanje. Kortizol inače kontroliše naš biološki sat i podstiče budnost. I zato, uživajte uz prvu kafu sat vremena nakon buđenja kad ste već doručkovali.

   

  Naišli smo i na jedan zanimljiv podatak.

   

  Ispijanje kafe poboljšava rad ženskog, ali ne i muškog mozga. Dok jedna žena uživa u svojoj šoljici kafe, njene moždane vijuge bolje funkcionišu, dok muškarcima oslabljuje sposobnost pamćenja i donošenja odluka.

  Psiholog Lindsi S. Kler sa Univerziteta Bristol, koja je i vodila istraživanje na tu temu čiji su rezultati objavljeni u Časopisu za primenjenu društvenu psihologiju (Journal of Applied Social Psychology), kaže da je muškarcima u proseku trebalo i do 20 sekundi više da ispune zadatke od kontrolne grupe koja je pila kafu bez kofeina. S druge strane, žene su sve zadatke obavljale oko 100 sekundi brže od muškaraca nakon konzumiranja kafe.

  Da li je do muškaraca ili do kafe? 😊

  U svakom slučaju, ovo su sve zabavni podaci i istraživanja. Ono što i muškarci i žene treba da znaju pri konzumiranju kafe jeste da biraju onu najkvalitetniju. Pod tim mislimo na prirodno gajenu, neprocesuiranu, koja raste na malim plantažama ljudi koji je gaje sa puno pažnje i znanja. Prirodno poreklo kafe je imperativ, kao i način pečenja koji ističe jedinstven karakter i izdvaja je iz spektra ponuda na tržištu kafe.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE