Kako nas pametni telefoni zaglupljuju: U prostoriji ima mesta samo za jednog

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako nas pametni telefoni zaglupljuju: U prostoriji ima mesta samo za jednog

  Kognitivni kapacitet i sveukupna moć mozga značajno se smanjuju kada je vam je pametni telefon na dohvat ruke, ili „na vidiku“ – čak i kada je isključen i kada je poklopljen – pokazala je skorija studija a prenosi sajt „Psychology Today“.

  U ovoj studiji utvrđeno je da ispitanici imaju bolju sposobnost da pamte i procesuiraju podatke kada njihovi pametni telefoni nisu u istoj prostoriji sa njima.

  Studija iz juna prošle godine pokazala je da prosečni korisnik pametnog telefona proveri telefon oko 85 puta na dan. To uključuje i proveravanje odmah nakon buđenja, pre spavanja, a ponekad i usred noći.

  Da li ste ikada iskusili manjak fokusirane pažnje i neraspoloženja koje je prouzrokovalo iskušenje zvano „radnja koja mora biti zadovoljena“, odnosno konstantna potreba da se proveri telefon? Da li imate problem da se fizički odvojite od svog telefona? Većina ljudi ima, čak i autor sajta „Psychology Today“ piše o tome da telefon ostavlja u autu dok u kafiću piše blog.

  Dakle, telefon bi trebalo da sklanjamo sa vidika kada želimo da budemo potpuno prisutni – dok se igramo sa detetom, dok smo sa prijateljima i porodicom, kada gledamo neki film ili slušamo pesmu, dok radimo radnje koje iziskuju mentalne napore…

  Dve odvojene studije nedvosmisleno su pokazale da bez obzira koliko ste vezani za svoj telefon, ili bolje reći „zavisni od njega“, ako nije u istoj prostoriji sa vama, bolje ćete se pokazati u mentalnim zadacima.

  [preporucene_vesti ids=”96269, 268270, 261122″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE