Kako postati IT ekspert za samo 6 meseci? I to bez fakultetske diplome

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako postati IT ekspert za samo 6 meseci? I to bez fakultetske diplome

  Gugl je nedavno saopštio novosti koje bi iz korena mogle da promene budućnost rada i visokog obrazovanja.

  Tehnološki gigant pokreće profesionalne kurseve čije će pohađanje potpuno osposobiti polaznike za rad na traženim IT poslovima. I to za period obuke od samo šest meseci.

  Ovi kursevi, koje ova kompanija naziva Google Career Certificate, podučavaju osnovne veštine koje će pomoći ljudima da odmah pronađu posao, a osmišljeni su da budu završeni za oko šest meseci.

  “Fakulteti su nedostupni mnogim Amerikancima, a ne bi trebalo da imate ni fakultetsku diplomu da biste imali ekonomsku sigurnost. Potrebna su nam nova, dostupna rešenja za obuku za posao kako bismo pomogli Americi da se oporavi i obnovi. Pri zapošljavanju kod nas, mi ćemo ove nove sertifikate tretirati kao ekvivalent četvorogodišnjoj diplomi za srodna zanimanja, piše Kent Valker, stariji potpredsednik globalnih poslova u Guglu.

  Gugl nije naveo tačno koliko će koštati novi kursevi, ali sličan program koji kompanija nudi na internet platformi za učenje Coursera, profesionalni sertifikat Gugl IT podrške, košta 49 dolara mesečno. Po toj ceni, šestomesečni kurs koštao bi nešto manje od 300 dolara.

  Pored toga, Gugl je rekao da će finansirati 100.000 stipendija na osnovu potreba.

  Ovakav potez jedne veoma respektabilne kompanije ima veliki potencijal da promeni budućnost obrazovanja i rada.

  Nabavite sertifikat, pronađite posao

  Jedna od glavnih kritika visokog obrazovanja godinama je ta što univerziteti ne podučavaju studente na pravi način veštinama koje su im potrebne na radnom mestu, i ostavljaju ih u dugovima godinama dok se bore da vraćaju studentske kredite (pre svega u Americi).

  Nasuprot tome, Gugl tvrdi da će njihovi kursevi, koji bi koštali delić tradicionalnog univerzitetskog obrazovanja, pripremiti studente da odmah nađu posao u visoko plaćenim oblastima.

  Tri nova programa koja Gugl nudi, zajedno sa srednjom godišnjom platom za svaku poziciju (prema navodima Gugla), su: Data Analyst (93.000 USD), Project Menager (66,000 USD) i UX Designer (75.000 USD).

  „Pokrenut tokom 2018. godine, program Gugl IT sertifikata postao je najpopularniji sertifikat na Courseri, a hiljade ljudi su pronašle nove poslove i povećale zaradu nakon završetka kursa“, kaže Valker.

  Nakon završetka programa, Gugl obećava podršku i u traženju posla.

  Početkom ove jeseni kompanija će ponuditi svoj sertifikat za IT podršku u srednjim školama širom SAD-a.

  Lekcija za vlasnike preduzeća

  Iako se tradicionalne diplome i dalje smatraju neophodnim u oblastima poput prava ili medicine, sve više poslodavaca napominje da ih više ne doživljava kao obavezne – Epl, IBM i Gugl, Tesla…

  Istina je da je tradicionalno visoko obrazovanje možda potrebno za neke pravce karijere, ali za druge nije ni neophodno ni praktično. Guglova alternativa ne samo da košta deo tradicionalnog školovanja na fakultetima, već može da se završi i u mnogo kraćem vremenu – i može bolje opremiti veštinama ljude za posao koji traže.

  Naravno, ono što Gugl nudi nije baš novo. Na neki način novi program podseća na druge vrste obuke koje postoje već godinama, kao što su stručno obrazovanje ili programi prekvalifikacija. Razlika je u tome što je Gugl respektabilna kompanija, njegov sertifikat se može lako prepoznati i prihvatiti u kompanijama i industrijama, slično kao što je i sa pojedinim fakultetima.

  Onlajn sertifikati mogli bi da pomognu poslodavcima da prošire bazu svojih zaposlenih, otvarajući mogućnost da pronađu neiskorišćeni talent na neobičnim mestima. Takođe ćete podstaći emocionalnu povezanost sa potencijalnim kandidatima. Na kraju krajeva, ako je njihovo iskustvo obrazovanja u vašoj kompaniji pozitivno, gde mislite da će se prvo prijaviti za posao?

  Dakle, ako ste poslodavac ili menadžer za zapošljavanje, zapitajte se:

  Da li je vreme da preispitamo šta tražimo od potencijalnih kandidata za posao, da eliminišemo obavezu četvorogodišnjih studija?

  Možemo li da iskoristimo obrazovne programe poput onih koje nudi Gugl.

  Ili, još bolje, imamo li resursa da dizajniramo sopstvenu obuku, da pomognemo povećanju baze kvalifikovanih kandidata i istovremeno obezbedimo dodatni izvor prihoda za naše poslovanje?

  Da li kurs zaista može da zameni fakultet?

  Mnogi će izraziti zabrinutost da će nedovoljno poslodavaca ceniti Guglov program sertifikata, da diplomci verovatno neće dobiti posao u Guglu…

  I to je tačno. Ključ Guglovog programa da postane privlačan i dobije podršku kompanija koje isto razmišljaju kao i Gugl kada je obrazovanje u pitanju.

  I mnogi su to već učinili. Na primer, Gugl je osnovao konzorcijum od preko 50 poslodavaca koji mogu da zaposle maturante Guglovog programa sertifikata, i pozvao diplomce da direktno razmene svoje podatke sa navedenim poslodavcima.

  Neki od poslodavaca koji učestvju su: Walmart, Intel, Sprint, Bank of America, PNC, Best Buy, H&R Block, Hulu, Infosys, Sam’s Club.

  Gugl tvrdi da su njegovi sertifikati “osmišljeni tako da pomognu ljudima da pronađu posao u bilo kojoj kompaniji, u bilo kojem sektoru“. Kompanija trenutno poziva poslodavce svih veličina sa različitim potrebama zapošljavanja da se prijave za prisustvo u konzorcijumu.

  Ovo je samo početak. I ne uključuje ostale kompanije koje su u mnogim svojim opisima poslova već odustale od zahteva za diplomom fakulteta, uključujući Epl i IBM.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE