Kako prepoznati LAŽNIH 500 EUR, kad ih i UV lampe teško otkrivaju?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako prepoznati LAŽNIH 500 EUR, kad ih i UV lampe teško otkrivaju?

  Od nedavno se na teritoriji Srbije pojavile lažne novčanice od 500 evra, a menjačnice i banke o tome su obaveštene. Reč je o kopijama koje se teško otkrivaju pod UV lampom aparata za proveru.

  Nikola Tanasijević iz Narodne banke Srbije rekao je da je reč o dosad najuspešnije izrađenom falsifikatu novčanice od 500 evra.

  Karakteristično je da je ovaj apoen prvi put falsifikovan tehnikom duboke štampe, koja je jedna od karakteristika originalnih novčanica“, rekao je Nikola Tanasijević za RTS.

  Naveo je da je veoma bitno da su imitirani skriveni elementi koji se čitaju mašinama i da oni zbunjuju mašine koje čitaju autentičnost novca, što najveći broj mašina navodi da ne prepoznaju novčanicu kao falsifikovanu.

  “Ovo je najnoviji tip falsifikata, pojavio se pre tri meseca, to je informacija od Evropske centralne banke”, kazao je Tanasijević i dodao da najveći broj falsifikata nosi isti broj ploče koji karakteriše falsifikate.

  Falsifikovana novčanica je zbunila mašine zbog toga što je, kako je istakao Tanasijević, izuzetno kvalitetno imitirana zaštita koja se ne može videti golim okom i koja ima mogućnost da zbuni senzore u softverima mašima.

  Naveo je da je Narodna banka Srbije falsifikatu dala ocenu pet, što znači da je falsifikat opasan i da je veoma sličan pravom novcu.

  Policija je oduzela dve falsifikovane novčanice u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, a menjačnicama i bankama su dostavljeni detalji koji upućuju na falsifikat.

  Provera novčanica samo putem policije ili banaka

  Građani ne mogu lično da provere ispravnost novčanice u Narodnoj banci, ali je Nikola Tanasijević objasnio proceduru putem koje mogu to da urade.

  Građanin ima mogućnost da ode do najbliže policijske stanice i da preda novčanicu službeniku policijske uprave da se novčanica dostavi Narodnoj banci Srbije na ekspertizu“, kazao je Tanasijević.

  Dodao je da je druga mogućnost da se odnese novčanica u poslovnu banku i na isti način preda službeniku banke.

  Kada je reč o dinarima, Tanasijević je naveo da se dinar često falsifikuje, ali ne zbog toga što nije dobro zaštićen, već zbog toga što građani ne kontrolišu elemente zaštite novčanica prilikom njihovog prijema.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE