Kako sačuvati mentalno zdravlje u pandemiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako sačuvati mentalno zdravlje u pandemiji

  Mentalno zdravlje nije u prvom planu tokom pandemije, ali je izuzetno važno kako se nosimo sa izazovima i poteškoćama koje nosi život u vreme koronavirusa.

  Stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja prepoznaju pojačane simptome depresije i anksioznosti, poremećene porodične odnose i porast nasilja, ali i niz drugih problema sa kojima se suočavamo u vreme pandemije.

  Promenila se svakodnevnica, načini komuniciranja sa okolinom, obavljanja poslova, neprestano je prisutan strah od bolesti i sve to može prouzrokovati niz poteškoća u prilagođavanju i daljem funkcioniranju. Društvu u celosti nametnuto je prilagođavanje na nove modalitete u svim segmentima života, piše Klix.

  U razumevanju sopstvenih reakcija na sve što se događa pomoći će nam stručnjaci iz agencije za edukaciju i psihoterapiju Kontakt Homini, koji okuplja tim psihoterapeuta i saradnika specijalista različitih profila koje povezuje usmerenost ka pomaganju ljudima i postizanju zadovoljstva na ličnom, porodičnom i profesionalnom planu.

  Bitno je razumeti da su svi simptomi samo prirodna reakcija na promenu, ali kad remete funkcioniranje, neophodno je potražiti stručnu pomoć”, poručuju psihoterapeuti.

  Naglašavaju da su od početka pandemije svi stavljeni pred iste ili slične izazove, ali i da su promene kroz koje društvo prolazi ostavile vidljiv trag i zahtevaju da se o njima govori.

  “Promenjene okolnosti i bojazan za zdravlje, ali i druge posledice kao što su obrazovne, ekonomske i socijalne, predstavljaju značajan izvor stresa, a neizvesnost u vezi sa trajanjem pandemije i posledica dodatno usložnjavaju situaciju”, naglasila je Senka Čimbo.

  Briga o mentalnom zdravlju s jedne strane znači usmeravanje na pozitivne aspekte u životu, na aktivnosti koje su prijatne i podržavajuće, a sa druge strane znači da moramo da se suočimo sa tim poteškoćama.

  “To u praktičnom smislu znači da svako ponaosob treba da poseže za zabavnim i relaksirajućim aktivnostima, bude u kontaktu sa bližnjima, boravi u prirodi i kreće se, vodi računa o ishrani i spavanju, poseže za osnovnim i proverenim informacijama bez preplavljivanja medijskim sadržajima. Ali to znači i posezanje za podrškom stručnjaka onda kada je funkcioniranje značajno narušeno, odnosno kada simptomi ili poteškoće prevazilaze lične kapacitete suočavanja”, preporučuje Čimbo.

  Izvor: Klix

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE