Kako smo povezali teoriju sa praksom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako smo povezali teoriju sa praksom

  Početkom godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON) osnovan je Alumni klub FINAC master studijskog programa. U Odboru Alumni kluba nalazi se i prof. dr Slađana Benković, koja je redovni profesor na Katedri za finansijski menadžment i računovodstvo ovog fakulteta, ali koja je i rukovodilac FINAC programa.

  Prof. dr Slađana Benković diplomirala je na Fakultetu organizacionih nauka 1997.godine. Iste godine postaje stručni saradnik, a od 2001. do 2005. godine radi kao asistent. Magistrirala je 2000. godine, a doktorirala 2004. Tokom akademske 2007/2008. godine predavala je na Univerzitetu „Džordž Vašington”, u SAD, a 2015. godine bila je gostujući predavač na Poslovnoj akademiji Univerziteta  Forhajm, u Nemačkoj.

  Rukovodilac ste Finansijski menadžment, kontrola i menadžersko računovodstvo- FINAC master studijskog programa na Fakultetu organizacionih nauka. Da li biste nam malo bliže objasnili kakav je to program, kome je namenjen i šta mu je cilj?

  Master program Finansijski menadžment, kontrola i menadžersko računovodstvo predstavlja vezu između univerziteta i poslovnog okruženja. Osnovni cilj ovog master programa jeste da polaznike programa obuči kako da na najbolji način analiziraju i reše probleme koji se pojavljuju u finansijskom poslovanju, kontrolingu i računovodstvu, oslanjajući se na savremene metode i alate prisutne i raspoložive u poslovnoj praksi.

  U današnje vreme svi pričaju o praksi, a niko ne govori o osnovnom znanju. Koliko je za oblast finansija bitno da se ima ono osnovno znanje? Da li uopšte može jedno bez drugog?

  Ako govorimo o obrazovanju, ono je izuzetno bitno, otvara vrata i obezbeđuje slobodu kretanja svakom pojedincu. Same finansije su specifične i mi često kažemo da je finansijski menadžment jezik koji ima isto značenje, isto se čita i piše svuda u svetu, tako da osnovna znanja bez praktičnih znanja prosto nisu kompletna. Dakle, najčešće uspešnost i efikasnost pojedinaca u preduzeću zavise od toga koliko su osposobljeni i kadri da povezuju teorijska znanja sa praktičnim znanjima. To je i prednost ovog master programa – polaznicima nudi i teorijska i praktična znanja, koja su sistematizovana kroz predavanja, vežbe, analize i rešavanje studija slučaja, učešće na predavanjima istaknutih stručnjaka iz prakse i sl. Pored toga, program podrazumeva i nastavu u računarskim salama, gde je fokus učenja na potencijalima i mogućnostima primene savremenih IT alata i aplikacija u oblasti finansija, kao što su poslovna analitika u finansijama, simulacije u finansijama, upravljačko modeliranje u MS Excellu, ali i druge menadžerske veštine osmišljene zarad sticanja, odnosno inkrementalnih unapređenja menadžerskih znanja u vezi sa upravljanjem i izveštavanjem o računovodstvenom i finansijskom poslovanju preduzeća, odnosno organizacije.

  Kakvo je interesovanje za ovaj program?

  Nama je drago da program izaziva veliko interesovanje već od svoje akreditacije, budući da nakon dve upisne generacije možemo reći da se za master program prijavljuju ne samo tek svršeni akademci već i kandidati koji imaju bogato iskustvo u praksi, sa završenim osnovnim studijama, i to ne samo na Fakultetu organizacionih nauka već i kandidati koji su diplome osnovnih studija stekli na ekonomskim, pravnim fakultetima i fakultetima političkih nauka, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Naime, od samog početka kod ovog programa pokušava se nametnuti način vođenja, realizacije nastave, umrežavanja polaznika, deljenja iskustava i znanja kao na međunarodnim akademskim centrima, a koji je većina predavača upravo želela, potrudila se da prenese i ponudi polaznicima programa. To su razlozi velikog interesovanja za ovaj program.

  Prošle godine izašla je prva generacija polaznika FINAC master programa koja je odbranila master radove. Ko su bili polaznici i iz kakvih industrija dolaze?

  Ovaj master program nastao je kao rezultat međunarodnog projekta čiji je zadatak bio jačanje kapaciteta zaposlenih u javnoj upravi, naročito kadrova zaposlenih na poslovima finansijskog menadžmenta, kontrole, računovodstva i revizije. S tim u vezi, prvu generaciju polaznika su činili, pre svega, kandidati iz javne uprave, tačnije, iz ministarstava Vlade Republike Srbije angažovani u sektorima koji su usmereni na aktivnosti upravljanja međunarodnim projektima, izrade budžeta, inspektoratima i sl., a koji su kroz ovaj master program imali priliku da unaprede svoja znanja. Kada govorimo o tekućoj generaciji, koja je akademske 2019/2020. godine upisala ovaj program, možemo reći da su to polaznici koji dolaze pretežno iz privatnog sektora, a koji su angažovani na poslovima revizora, finansijskih analitičara, planera, odnosno kontrolora i finansijskih menadžera.

  Šta vama lično, ali i profesionalno znači pokretanje ovog master programa?

  Oduvek sam doživljavala posao profesora univerziteta misionarskim, jer sa jedne strane mi u ovoj profesiji skupljamo znanja, a sa druge strane delimo ista. Meni lično ovaj master program pruža šansu da stečeno znanje u zemlji i inostranstvu, kroz rad na univerzitetima, ali i kompanijama i projektima, prenesem na one kandidate koji osećaju potrebu za daljim učenjem, usavršavanjem i umrežavanjem. Divno, zar ne?

  Iskustva polaznika

  Aleksandra Lazović, Ministarstvo finansija

  Očekivanja koja sam imala od ovog programa jesu da ću moći na pravi način da razumem i primenim određene alate u finansijskom upravljanju i kontroli, kao i da će mi iskustva drugih kolega sa mastera značiti u daljoj karijeri. Izuzetno mi je bilo važno da sve što naučim u okviru ovog master programa bude primenjivo, da bude praktično objašnjeno i da se zasniva na novijoj međunarodno priznatoj praksi. Upravo to sam ponela kao glavni utisak i svaki od predmeta koji sam slušala na pravi način sam upotrebila u svom radu. Mnogo mi je značilo što se praktični primeri koje koriste predavači zasnivaju na praksi javnog sektora i posebno privatnog, što smatram da je bitno kako bi se steklo pravo razumevanje ove oblasti.

  Tanja Đelkapić, Ministarstvo finansija

  Kada je, 2018. godine, stigao upit za prijavljivanje za master program Finansijski menadžment, kontrola i menadžersko računovodstvo, prijavila sam se sa ciljem da steknem dodatna znanja iz oblasti finansija i upravljanja. Predmetni master mi je upravo to i doneo, ali i nova, sjajna prijateljstava. Master program Finansijski menadžment, kontrola i menadžersko računovodstvo preporučujem svima koji zele jedan inovativan program, baziran na praksi evropskih univerziteta, sa profesorima koji su stručni i inspirativni.

  Maja Jovanović, Ministarstvo finansija

  Pre nego što sam čula za ovaj program, želja mi je bila da završim master studije iz finansijskog menadžmenta na nekom evropskom univerzitetu. Međutim, motivisana idejom koju je prezentovala profesorka Slađana Benković na informativnom danu, odlučila sam se za ovaj program, koji je u potpunosti ispunio moja očekivanja.

  Kvalitet programa čine profesori u kombinaciji sa metodologijom rada, koju karakteriše prvenstveno praktičan rad. Profesori, pored ogromnog znanja, imaju i iskustvo primene tog znanja u praksi u vodećim domaćim i svetskim kompanijama. Ako to treba da objasnim jednom rečenicom, rekla bih da fakulteti daju znanje, ali FON daje i uputstvo za upotrebu znanja. A to je, prema mom iskustvu, neprocenljivo. Jedna od ključnih prednosti ovog programa jesu prijateljstva i kontakti sa kolegama, koji su inače vrhunski ljudi i stručnjaci u svojim oblastima, koje održavamo i sami i preko Alumni kluba.

  Marija Plavšić, Coca-Cola Hellenic

  Upisom na Fakultet organizacionih nauka ostvarila sam jednu od svojih najvećih želja na akademskom polju, budući da ispunjava sve kriterijume koje negujem, kako u profesionalnom smislu, tako i na polju prepoznavanja i implementacije studentskih ideja. Smer Finansijski menadžment, kontrola i upravljačko računovodstvo upisala sam jer me je veoma privukla njegova struktura, a to je proučavanje i praktična primena finansija za potrebe modernog biznisa, gde i 95 odsto studenata započinje i gradi svoju karijeru nakon diplomiranja.

  Ukoliko tražite načine za diferenciranje, studijski program Finansijski menadžment, kontrola i upravljačko računovodstvo pravi je izbor. Čak i ako na tržište rada ulazite kao mlad stručnjak, bez velikog iskustva – ovladaćete poslovnim znanjem, što može da vas učini privlačnijim kandidatom. Kao najvažniji pečat ovog master programa izdvojila bih atmosferu i odnos profesor–student, koji je organizovan po ugledu na velike evropske univerzitete i moderne master programe. Ono što nas čini jedinstvenim jesu „Finac community” tematska druženja svih aktera ovog programa – kroz sportske aktivnosti, aktivnosti u prirodi, muzička dešavanja i slično.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: BIZLife/ND studio

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE