Kako smo uspeli sa platom od 555 EUR: Pretekli BiH i CG, Slovenci i Hrvati nedostižni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako smo uspeli sa platom od 555 EUR: Pretekli BiH i CG, Slovenci i Hrvati nedostižni

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je juče pobedu i poručio narodu da smo uspeli zato što nam je prosečna zarada u martu dostigla tačno 555 evra.

  To je, kako je naveo, ogroman uspeh u odnosu na 330 evra kolika je bila prosečna neto zarada u Srbiji kada je Vučić došao na mesto predsednika vlade 2014. godine.

  Predsednik nam se opet obratio: “Narode, uspeli smo” (VIDEO)

  Prosečna plata u regionu

  Da bismo proverili tvrdnje o uspešnoj ekonomskoj politici naše zemlje uporedili smo kako su se u istom periodu kretale prosečne zarade u zemljama u regionu.

  U junu 2014. godine prosečna neto zarada u Sloveniji bila je najveća u regionu i iznosila je 995 evra, zatim slede Hrvatska sa 729 evra, Crna Gora sa 478 evra, BiH sa 423 evra.

  Prosečna neto zarada u Srbiji u junu iste godine iznosila je 386 evra, a iza Srbije bila je Severna Makedonija u kojoj je prosečna plata bila 352 evra.

  Sedam godina kasnije, u martu 2021. godine kada je prosečna zarada u zemljama u regionu u pitanju, Slovenija se nalazi na prvom mestu sa 1.290 evra, a slede Hrvatska 950 evra, Srbija 555 evra, Crna Gora u kojoj prosečna zarada iznosi 526 evra, BiH 504 evra, dok se Sebverna Makedonija i dalje nalazi na začelju liste sa 458 evra.

  Dakle, u periodu od 2014. do 2021. godine Srbija je prema prosečnoj zaradi prestigla Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, ali i dalje značajno zaostaje za članicama EU Slovenijom i Hrvatskom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE