Kakva je budućnost ekonomije Avganistana i šta će biti sa MINERALNIM SIROVINAMA?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakva je budućnost ekonomije Avganistana i šta će biti sa MINERALNIM SIROVINAMA?

  Militantna islamistička organizacija Talibana zauzela je za vikend čitavu teritoriju Avganistana, a pitanja šta će biti sa ekonomijom ove zemlje svakako nisu na prvom mestu, ali će se neminovno postavljati.

  Ekonomiju Avganistana “oblikuju krhkost i zavisnost od pomoći”, a ekonomski izgledi za to sada se čine još nesigurnijim. To je zabrinjavajuća analiza koju je Svetska banka iznela nekoliko meseci pre preuzimanja talibana, piše BBC.

  Avganistan ima značajne mineralne resurse, ali je politička situacija omela njihovu eksploataciju.

  Zavisnost od pomoći je jasna – u 2019. podaci Svetske banke pokazuju da je razvojna pomoć ekvivalentna 22 odsto bruto nacionalnog dohotka.

  To je visoka cifra, ali daleko je od 49 odsto koliko je bilo 10 godina ranije. Sada su ti tokovi pomoći pod oblakom duboke neizvesnosti.

  Nemački ministar spoljnih poslova Heike Maas rekao je prošle nedelje da ta zemlja “neće dati ni centa ako talibani preuzmu zemlju i uvedu šerijatski zakon”. Ostali donatori pomoći će sigurno pomno pratiti razvoj događaja.

  Teškoće sa korupcijom

  Krhkost na koju se poziva Svetska banka odnose se osim na bezbednost i na ozbiljne probleme sa korupcijom, a problem su i veoma slabe investicije.

  Prema podacima Ujedinjenih nacija, u poslednje dve godine nije bilo najava novih “greenfield” investicija, koje podrazumevaju strano preduzeće koje je otpočelo operaciju od nule.

  Od 2014. bilo ih je ukupno četiri.

  Svetska banka opisuje privatni sektor Avganistana kao nedovoljno razvijen.

  Zaposlenost je koncentrisana u poljoprivredi niske produktivnosti: 60 odsto domaćinstava ostvaruje određeni prihod od poljoprivrede.

  Zemlja takođe ima problema sa ilegalnim aktivnostima u rudarstvu, proizvodnji opijuma i sličnim aktivnostima, poput šverca.

  Trgovina drogom bila je važan izvor prihoda za talibane.

  Mineralno bogatstvo

  Sve u svemu, avganistanska ekonomija je porasla od 2001. Prosečan godišnji rast bio je veći od 9 odsto u 10 godina od 2003.godine, a nakon toga je usporio i  pao na prosečnu stopu od 2,5 odsto između 2015. i 2020. godine

  Postoji nekoliko vrsta minerala dostupnih u značajnim količinama, uključujući bakar, kobalt, ugalj i rudu gvožđa. Tu su i nafta i gas i drago kamenje.

  Jedan sa posebno upečatljivim potencijalom je litijum, metal koji se koristi u baterijama za mobilne uređaje i električne automobile.

  Što se tiče mineralnog bogatstva, bilo je nagoveštaja da Kina želi da se uključi ali ključno pitanje za sve potencijalne investitore – iz Kine ili bilo gde drugde – biće pitanje da li će talibani verovatno biti sposobniji od prethodne avganistanske vlade da stvore odgovarajuće okruženje.

  Drugi faktor koji će verovatno uticati na ekonomiju je zaposlenost žena, prenosi BBC.

  U bliskoj budućnosti postoji i velika neizvesnost u pogledu finansijske stabilnosti. Mnogo ljudi pokušava da podigne svoj novac iz banaka.

  Avganistanska islamska štampa sa sedištem u Pakistanu izvestila je da je portparol talibana garantovao vlasnicima banaka, menjačima novca, trgovcima i vlasnicima trgovina da će njihovi životi i imovina biti zaštićeni.

  Ali i klijentima je potrebno da osete da je njihov novac siguran, a to se neće dogoditi brzo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE