Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kanađani locirali BOGATSTVO ispod Crnog vrha

Kanadska rudarska kompanija objavila je preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh.

Firma Dandi plemeniti metali (DPM) iz Toronta planira otvaranje rudnika između Bora i Žagubice, pišu Novosti.

Prema tom dokumentu, tu bi se za devet godina, koliko je procenjeno da bi rudokop bio u funkciji, izvuklo skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrednosti 1,6 milijardi dolara.

“Ova studija pruža solidnu osnovu za projekat zlata Timok”, rekao je predsednik i generalni direktor DPM Rik Hoves.

Po dokumentaciji u koju su Novosti imale uvid, u otvaranje rudnika u kome su utvrđene rezerve od gotovo 19 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem od 1,36 grama zlata po toni, a za početak bi bilo investirano 136 miliona dolara.

Kako je predviđeno, godišnja proizvodnja iznosila bi od 75.000 do 132.000 unci, odnosno najviše 3,73 tone tog plemenitog metala.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

  • "rtb bor"

    KAKO DA PROPADNE POSAO? Kanadska rudarska kompanija Dandi plemeniti metali (DPM) iz Toronta, kako je najavila, otvara rudnik zlata kod Bora. Ako misli da zamisao sprovede do kraja i da propadne treba da angažuje do nedavnog čelnika i grobara RTB Bor, Spaskovskog. On je svojevremeno pričao da je otvorio na desetinu rudnika, a koliko je zatvorio i upropastio nije rekao. Uništio je sve do čega se dočepao, a pare i zlata je smestio na svoje sigurno mesto. On je poznat i po tome da je izgradio novu topionicu bakra, a nije. Izgradio je, uz pomoć mentora iz vlasti, novu peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline. Ta investicija košta koliko i nova topionica.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE