Kancelarkina stranka PROTIV radnika sa Zapadnog Balkana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kancelarkina stranka PROTIV radnika sa Zapadnog Balkana

  Konzervativna Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel želi da obuzda dolazak radnika sa Zapadnog Balkana zbog ekonomske krize izazvane pandemijom, iako su pojedinim industrijskim granama oni preko potrebni, piše nemačka štampa.

  Radna grupa stranaka vladajuće koalicije CDU/CSU složila se da ograniči dolazak radnika iz tog regiona menjajući elemente režima koji skoro pet godina važi za Zapadni Balkan.

  Matijas Midelberg, portparol u Bundestagu za unutrašnjepolitička pitanja, rekao je za list “Velt am Zontag” da je Nemačka u velikoj krizi i da već ima 600.000 nezaposlenih više nego pre godinu dana.

  “Jednostavno u takvoj situaciji nije opcija da ostavimo nepromenjen propis o Zapadnom Balkanu”, rekao je on.

  Propis koji je na snazi od januara 2016. godine, omogućava radnicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova* da dobiju radnu vizu za Nemačku i ako ne znaju nemački jezik i nemaju profesionalne kvalifikacije.

  Tokom izbegličke krize 2014-2015. godine, kada su izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana preplavile Evropu, desetine hiljada radnika-migranata s Balkana takođe su došle u Nemačku, često zbog nezaposlenosti u svojim zemljama.

  Kao ustupak socijaldemokratima (SPD), tada manjinskom koalicionom partneru CDU CSU, kako bi podržali usvajanje zakona, donet je poseban propis kojim se nekvalifikovanim radnicima s Balkana dozvoljava dolazak ako dokažu da imaju garantovani posao u nemačkim kompanijama.

  Oko 27.000 radnika ušlo je u Nemačku 2019. godine na osnovu te posebne uredbe koja ističe na kraju ove godine.

  Izveštaj Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazao je da je taj propis bio uspešan: veliki broj nekvalifikovanih radnika uspeo je da nađe stabilan posao i stekne kvalifikacije.

  Radnici sa Zapadnog Balkana su preko potrebni građevinskoj industriji i ugostiteljskom sektoru Nemačke.

  CDU želi da produži važenje tog propisa za još dve godine, ali samo ukoliko se dobijanje radne vize ograniči na 15.000 ljudi, navodi se u izveštaju “Velt am Zontaga”.

  U Ministarstvu rada koje vodi SPD, rekli su za taj list da strogo ograničenje broja nije neophodno, jer će se dozvole izdavati proporcionalno potrebama Nemačke za radnicima i to samo ukoliko nema domaćih radnika ili državljana drugih zemalja EU.

  Prema podacima nemačke Savezne agencije za zapošljavanje, tokom pandemije koronavirusa broj nezaposlenih stranaca je od marta naglo porastao za 24 odsto, na ukupno 840.000.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE