Katar Ervejzu 3 mlrd. USD za gubitke usled pandemije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Katar Ervejzu 3 mlrd. USD za gubitke usled pandemije

  Aviokompanija Katar Ervejz (Qatar Airways) dobiće tri milijarde dolara državne pomoći od velikog gubitka koji je pretrpeo zbog pandemije kovida-19 i posledičnog sletanja aviona.

  “Iako nismo dobili nikakve subvencije za isplate plata, katarska vlada je za dokapitalizaciju osigurala 11 milijardi rijala (2,56 milijardi evra), što će pomoći našem poslovanju”, rekao je izvršni direktor Katar Ervejza Akbar al Baker.

  Avioprevoznik je objavio da je u fiskalnoj godini koja je završila 31. marta ostvarila gubitak od 4,1 milijardu dolara, dvostruko više nego u istom periodu godinu dana ranije.

  Bez troškova sletanja aviona Airbus A380 i A330, Katar Ervejz je u finansijskoj godini zabeležio operativni gubitak od 228,3 miliona dolara, u poređenju s 310 miliona dolara u prethodnoj financijskoj godini.

  Međutim, u poslednjih 12 meseci firma je zabeležila blagi rast ukupnih prihoda i porast prevezenog tereta od 4,6 odsto.

  Ovo nije prva državna pomoć Katar Ervejzu. U septembru 2020. aviokompanija je objavila da je primila dve milijarde dolara državne pomoći nakon što je godišnji gubitak premašio 50 odsto osnovnog kapitala.

  Katar Ervejz, koji upravlja flotom od 253 letelica (od kojih su neki prizemljeni tokom pandemije), drugi je najveći avioprevoznik na Bliskom istoku, nakon Emirata.

  Izvor: Seebiz

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE