KBC "Zvezdara" i "Dragiša Mišović" izlaze iz KOVID REŽIMA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KBC “Zvezdara” i “Dragiša Mišović” izlaze iz KOVID REŽIMA

  Kliničko-bolnički centar “Zvezdara” više nema kovid pacijente i prelazi u ne-kovid režim rada, a početkom sledeće nedelje u ne-kovid režim preći će i KBC “Dr Dragiša Mišović”, izjavio je direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

  Stvanović je istakao da zahvaljujući rezultatima uspešne vakcinacije i sprovedenih epidemioloških mera, broj novoobolelih korona virusom značajno pada, što je omogućilo da pojedine bolnice izađu iz kovid sistema, i da se posveti veća pažnja pacijentima koji nemaju kovid i koji su trpeli u proteklom periodu.

  Stevanović je dodao da je u pripremi za izlazak iz kovid režima i bolnica u Mladenovcu.

  “Sve to govori u prilog tome da se situacija smiruje, ali i pored toga ne možemo da kažemo da je priča završena, jer direktno od našeg ponašanja i broja vakcinisanih zavisi kako će se nadalje odvijati situacija”, rekao je Stevanović novinarima nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

  Stevanović je ukazao da ima primera šta se dešava kada se zajednice previše opuste, poput slučaja Indije, te upozorio da svi i dalje moraju da budu oprezni, jer je, kaže, ovo daleko od “završene priče”.

  Stevanović: Ima dovoljno vakcina za sve

  Stevanović je izjavio da vakcina ima dovoljno za sve, zahvaljujući tome što se u Srbiji na vreme počelo sa nabavkom.

  Stevanović je rekao da isporuke vakcina nisu jednokratne, već kontinuirane i da je ustanovljen šablon po kome one stižu u Srbiju.

  “Od prvog dana “Fajzer” stiže svakog ponedeljka, “Sinofarm” isporučuje velike kontigente odjednom, slično je i sa “Astra-Zeneka” vakcinom. Za sada je dovoljno obezbeđenih doza da svaki građanin može da se vakciniše, dovoljno je samo da želi”, objasnio je Stevanović.

  Naglašava da je praksa da se nabavi više doza nego što je ljudi koji će se vakcinisati, jer može doći do oštećenja pošiljke.

  “Čak i u slučaju da ne potrošimo, te doze se proslede drugima, jer nas je kovid naučio da granice ne postoje i da se, sve što se dešava u jednoj zemlji, odražava i na druge, da smo svi u istom problemu, te stoga moramo biti solidarni”, rekao je Stevanović.

  Na pitanje da li će strani državljani koji su primili prvu dozu “Astra-Zeneka” vakcine u Srbiji moći ovde i da se revakcinišu, Stevanović je odgovori da su oni u sistemu, ukoliko su se prijavili preko e-Uprave, pa će tako dobiti poziv i za drugu dozu.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Dragana Karadarević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE