KBF 2018: Smanjiti državu, a povećati privatni sektor

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KBF 2018: Smanjiti državu, a povećati privatni sektor

  Za unapređenje konkurentnosti srpske privrede potrebno je smanjiti državu, a povećati privatni sektor – zaključak je panela Unapređenje konkurentnosti srpske ekonomije, sinoč na Kopaonik biznis forumu.

  Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović je rekao da je puno dobrih stvari urađeno prethodniih godina, kao što je usvajanje novog Zakona o radu, ali da ima još dosta posla, na primer, da bude efikasnije pravosuđe kako kompanije ne bi gubile vreme po sudovima.

  Predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić istakao je da se digitalizacija jako brzo razvija i da javni i privatni sektor moraju da je prate.

  Predsednik Grčko – srpskog poslovnog saveta Simeon Comokos je naglasio da je podizanje konkurentnosti privrede veoma važno i da to za Srbiju znači i nastavak pristupanja EU.

  Direktor za nekretnine i razvoj Ikee u Jugoistočnoj Evropi Vladislav Lalić je rekao da dolazak velikih investitora kao što je ta kompanija može da poveća konkurenost i da je zato važno da se stalno unapređuje poslovni ambijent.

  “Nastavljamo da širimo investiciju u Srbji. Planiramo ritejl park do naše robne kuće, to je u fazi planiranja i uradili smo studiju izvodljivosti. U prvih šest meseci imali smo 1,23 miliona posetilica, od 10. avgusta 2017. do prošle nedelje. Nastavićemo investicioni ciklus u Srbiji i dugoročno otvaranjem druge robne kuće u Beogradu, a videćemo i za Srbiju”.

  Ekonomista u Evropskom odeljenju MMF-a Kristina Ričmand objasnila je da Srbija ima dobru makroekonomsku perspektivu i suficit, ali i nisku produktivnost, male privatne i javne investicije.

  „Predlažem da se sačuva makroekonomska stabilnost, nastave reforme, smanji birokratija i uvede što više elektronskih usluga, kao i da se rastereti privreda po pitanju poreza“.

  Generalni direktor Delez Srbija Kventin Roje je rekao da Srbija treba da učini mnogo napora po pitanu obrazovanja i da vlada treba više da osluškuje potrebe biznisa.

  Samo bacite seme i ono rodi. Zato jedan od pravaca razvoja treba da bude poljoprivreda“.

  Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev je najavio da će Gaspromnjeft uložiti u Srbiju još milijardu evra i da je to deo usvojene strategije za razvoj kompanije do 2025.

  “Nove tehnologije su veoma važne za razvoj kompanije kao i digitalizacija procesa proizvodnje. Želimo da privučemo mlade i talentovane ljude u kompaniju”, rekao je Tjurdenjev.

  Izvor: BIZLife

  Foto: KBF

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE