Kertes ponovo nevin

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kertes ponovo nevin

  Viši sud oslobodio je bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, nekadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević i bivšeg ministra Branislava Ivkovića odgovornosti da su pre 20 godina izvršili zloupotrebu službenog položaja, prilikom dodele državne nekretnine u Beogradu devedesetih godina.

  Prema rečima sudije Snežane Garotić, tužilaštvo ni na koji način nije ponudilo dokaze da je Kertes podstrekivao Knežević da mu da stan, a Ivkovića da to rešenje potpiše.

  Kako je rekla, tužilaštvo je svoje optužbe dokazivalo pisanim dokazima, rešenjem o dodeli stana, i dokumentima koja se odnose na vlasništvo stanova u Beogradu i Bačkoj Palanci i ničim više.

  Tužilaštvo nije objasilo kako je Kertes podstrekivao Knežević, niti da su Ivković i Knežević znali da je on tada već imao dva stana u Beogradu i Bačkoj Palanci, kako je potrvdila optužnica.

  Tužlaštvo nije dokazalo na koji način je izvršilo procenu da stan koji je Kertes dobio vredi 960.000 dinara. S obzirom na to sa je na suđenju sašlusan veštak koji nije mogao da se izjasni o tome kako se došlo do te cifre.

  Na sudu jeste utvrđeno da je Savezna vlada jedan od stanova koje je imala u vlasništvu prebacila Republičkoj vladi, kako bi u skladu sa ranijom odlukom taj stan bio dodeljen Kertesu jer se zbog posla preselio u Beograd, a stan u kojem je boravio bio je bezbednosno neuslovan, i da to nije sporno.

  Tužilašvo nije dokazalo da se stambena komisija nije sastajala da bi donela odluku o dodeli stana Kertesu, niti su ponuđeni bilo kakvi dokazi za to, iako takve tvrdnje stoje u optužnici.

  Ova presuda izrečena je nakon 15 godina od pokretanja procesa 2002. Sud je juče iz tog procesa razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsednika SRJ Mirjane Marković i nekoliko radnika Diposa, jer se ponovo nije pojavio veliki broj svedoka. Protiv njih proces se vodi zbog dodele stana Iloni Pešić, dadilji unuka Mire Marković, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

  Prošle godine Kertes je oslobođen i optužbi za šverc cigareta. Takođe,  2014. sud ga je oslobodio i optužbi za iznošenje novca na Kipar, zbog apsolutne zastarelosti slučaja. 

  Izvor: N1

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr miggyy

   KAKO POŠTENO SUĐENJE? Nakon oslobađajuće presude Kertesa, Ivkovića i Kneževićeve, pošteno bi bilo da predsednik i premijer(ka) čestitaju im oslobađajuću presudu. Takođe treba da se zahvale i sudu na pošteno i dostojanstveno suđenje. Da potsetim, Branislav Ivković je bio glavni nadzorni organ na rekonstrukciji topionice bakra RTB Bor. Da se ogrešio zakonom, njega Spaskovski ne bi postavio na takav odgovoran partijski zadatak.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE