Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Kineska vetrokompanija stigla u Srbiju

U Beogradu je otvoreno predstavništvo kineske kompanije Huaji vind enerdži, koja se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana.

Kako je na svečanom otvaranju u Belmaks centru istakao državni sekretar Ministarstva trgovine Stevan Nikčević, dolazak tako velike i respektabilne kompanije vrlo je značajan, jer se radi o visokim tehnologijama koje su Srbiji posebno potrebne u polju obnovljivih izvora energije.

“Kao i sve strane partnere, i kompaniju Huaji vind enerdži ohrabrićemo da što više bude na našem tržištu, sa krajnjim ciljem da i naše kapacitete privredne, naučne, istraživačke, uključi u svoju ukupnu aktivnost, ne samo na ovom, već i na drugim tržištima”, rekao je Nikčević.

Visoki predstavnik kompanije Džang Sjuemin naglasio je da na osnovu detaljnih procena, Srbija i region imaju veliki potencijal u oblasti korišćenja snage vetra, zbog čega su i došli u Srbiju.

Dodao je da, koliko je upoznat, Srbija je tek načinila prve korake u smislu razvoja i upotrebe energije vetra, te da njegova kompanija želi da svojim znanjem i prisutnošću svojih proizvoda, omogući da Srbija napreduje.

Direktor regionalnog predstavništva Huaji vind enerdžija Predrag Petronijević naglasio je da dolazak kineske kompanije u region znači dobitak pouzdanog partnera, koji će unaprediti iskorišćenost obnovljivih izvora energije, a posebno snage vetra, izgradnji vetroparkova…

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednje vreme dosta napredovala na polju iskorišćenja obnovljive energije, te je u poslednje dve godine dobila 57 malih hidroelektrana, 97 solarnih elektrana, pet elektrana na biogas i vetropark.

Kineska kompanija se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana, a ujedno je i prva kompanija koja izvozi kompletne setove vazdušnih turbina, između ostalih, i u Čile, Belorusiju i Kazahstan.

Izvor: RTS

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE