Kiše SPASILE kukuruz od KATASTROFE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kiše SPASILE kukuruz od KATASTROFE

  Obilne padavine u skoro svim delovima Srbije u nekoliko poslednjih dana nisu spasile rod kukuruza od suše, ali će zaustaviti dalju štetu, rekao je stručnjak za ratarstvo Miroslav Malešević.

  On je za Betu rekao da je iznos ukupne štete još teško proceniti, ali da je ona različita po njivama i zavisi u kojoj je fazi suša zahvatila tu ratarsku kulturu.

  “Kod kukuruza koji zbog visokih temperatura nije mogao da bude oprašen ostaće samo biljna masa bez zrna i proizvođači će moći da ga koriste samo kao zelenu masu”, rekao je profesor Malešević.

  Istakao je da je takvih površina pod kukuruzom, bez roda, oko deset odsto od oko milion hektara koliko je u Srbiji zasejano tom kulturom.

  Dodao je da su mnogo veće površine pod kukuruzom koji je samo delimično oplođen i čiji će prinos biti smanjen, a na njivama gde je oplođen “ima nade” da se zrno nalije vlagom.

  Da sada nije pala kiša, rod kukurza bi, prema njegovim rečima, bio katastrofalan.

  Malešević je rekao da je na oko 3.000 hektara semenskog kukuruza u Novom Sadu oko 70-80 odsto navodnjavano i da na tim njivama ne bi trebalo da bude štete ili će možda biti minimalna.

  On je rekao da će cena kukuruza verovatno nastaviti da raste, podstaknuta i smanjenom ponudom iz ovogodišnjeg roda.

  Goran Bekavac iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada rekao je da je “ova kiša zlata vredna” i da će kukuruz koji je ostao zelen, jer je preživeo sušu, dati rod, ali da je u ovom trenutku teško proceniti konačnu šetu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE