Ko je Olaf Šolc, čovek koji je nasledio Angelu Merkel?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je Olaf Šolc, čovek koji je nasledio Angelu Merkel?

  Prema preliminarnim rezultatima izbora, Nemačka je dobila novog kancelara koji, prvi put za 15 godina, dolazi iz Socijaldemokratske partije Nemačke, tj. iz levog centra naspram konzervatizma odlazeće kancelarke Angele Merkel.

  Naime, nemački birači jasno su pokazali da žele promenu time što su nakon 15 godina izglasali socijaldemokrate. Kako pišu mediji, Olaf Šolc, po svim prilikama budući kancelar, uspeo je ono što su mnogi u Nemačkoj smatrali nemogućim: vraćanje socijaldemokrata iz mrtvih.

  Najstarija nemačka politička partija, Socijaldemokratska partija levog centra godinama je gubila na izborima, ali na poslednjim je, prema preliminarnim rezultatima osvojila 26 odsto glasova. Hrišćanske demokrate desnog centra osvojila su 24 odsto glasova, što je najniža ocena za tu stranku od njihovog osnivanja 1945. godine.

  “Mirne je ruke”

  Kao dosadašnji ministar finansija i vicekancelar u kabinetu Angele Merkel tokom pandemije, Šolc (63) je stekao reputaciju da je izuzetno “mirne ruke” tokom pandemije.

  On je smanjio rasipnički imidž svoje stranke tokom pandemije i time očigledno zadobio poverenje nemačkih birača. Sama kandidatura za kancelara Olafa Šolca bila je iznenađenje budući da je samo nekoliko meseci pre toga izgubio stranačke izbore.

  Šolc je zbog nešto konzervativnijih pogleda i poteza često bio na udaru levog krila SPD-a. Kritikovali su ga da je preblizu demohrišćana, kao i da je zagovornik nastavka koalicije sa Hrišćansko-demokratskom unijom. Kako pišu mediji, mnogima je bio neprikladan kandidat za kancelara zbog nedostatka emocije i harizme. Mediji su ga nazivali i “Šocomat” što je igra reči nastala od “Šolc” i “automat”. Kako se navodi, kada bi mu se postavilo neko pitanje, odgovarao je tehnokratskim floskulama koje je stalno ponavljao. U međuvremenu je malo uspio da “odmrzne” fasadu i naučio da pokazuje empatiju i ljubaznost, pišu.

  Njegova politička karijera bila je poznata po nekoliko skandala.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE