Ko je žena koja čuva imidž holivudskih zvezda

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je žena koja čuva imidž holivudskih zvezda

  U Beogradu je pre nekoliko nedelja boravio Kevin Spejsi, čovek koji je pre dve godine optužen za seksualno uznemiravanje 14-godišnjeg dečaka. U Holivudu sa njim više niko neće da radi, ali ovde je dočekan, bar se tako priča, „kao bog”.

  Za Spejsija se još ne zna kako je svoje „seksualne sklonosti” toliko dugo čuvao od javnosti. Kako je to, zapravo, moguće u današnjem svetu, kada je sve, kako se kaže, u telefonu?

  Ali za jednog se bar zna. Reditelj, scenarista, glumac i, u svakom smislu, legenda filmske umetnosti Vudi Alen pre nekoliko godina bio je u sličnoj situaciji kao i Spejsi. Otkriveno je da je seksualno zlostavljao svoju usvojenu ćerku Dilan Farou. Brojni glumci su tada rekli kako više neće da sarađuju sa slavnim rediteljem Vudijem Alenom.

  Postavilo se isto pitanje. Kako je uopšte moguće da je Alen toliko dugo bio na vrhu s obzirom na kontroverze koje su ga pratile kroz život?

  Uspeh u odbrani javnog imidža Vudija Alena počiva na neverovatnoj posvećenosti njegove PR menadžerke Lesli Dart, koja važi za jednu od najopakijih igračica u svetu šoubiznisa. Ona je spinovala, pretila, otkazivala intervjue i zabranjivala pristup nepoželjnim novinarima. Zahvaljujući probitačnosti i neustrašivosti koju je iskazala, Alen je bio PR-ovski neprobojna tvrđava, a isto je i sa njenim ostalim klijentima, poput Martina Skorsezea, braće Koen, Nikol Kidman, Meril Strip, Toma Henksa, Fransisa Forda Kopole i drugih.

  Te, 2014. godine, kada je „Njujork tajms” objavio prvo svedočanstvo Dilan Farou, Alenove ćerke, portal „The Wrap” je obelodanio kako je Lesli Dart u manje od tri sata poslala četiri imejla sa linkovima koji su sadržali različite varijacije priče Dilan Farou i time pokušala da dokaže kako priča nije istinita. Dartova je otišla korak dalje i angažovala grupu advokata i privatnih detektiva da istraže policajce koji vode istragu protiv poznatog reditelja i na takav način prikupljala podatke potrebne za izgradnju medijske slike i plasiranje informacija.

  Prljavim poslovima i vezama uspela je da očuva ugled Vudija Alena i da drži njegovu karijeru u životu, plasirajući priče i kontrolišući medije tako da najviše odgovaraju reputaciji njenog klijenta. Dartova je, jednostavno, imala ono što sadrži najveću moć u današnjem svetu, a to su informacije.

  A ko je, u stvari, Lesli Dart?

  Nakon što je upisala studije umetnosti, na savet svog oca, promenila je buduću profesiju i upisala komunikacije na „USC School for Communications”. Nakon studija, radila je u PR agenciji i kao frilenser, ali je prekretnica bilo angažovanje u organizaciji koja se bavi dodelom filmskog Oskara. Tu upoznaje Vorena Kovana, koji se smatra za „mastermajnda” dodele ovog prestižnog priznanja kakvog ga danas poznajemo i postaje joj mentor.

  Na temelju tog znanja, u 28. godini, prelazi u Njujork i osniva agenciju PMK, koja je postala najveća PR firma u svetu zabave. Međutim, 2004. godine, Dartova dobija otkaz zbog „borbe oko vlasti”, što je te godine bila jedna od glavnih priča u medijima. Istog vikenda osniva svoju „Dart Group”, a dve godine kasnije menja joj ime u „42 West”. Pored glumaca, klijenti joj postaju i muzičari. Prodaje kompaniju 2017. godine kao najveću nezavisnu agenciju za odnose sa javnošću u industriji zabave.

  Dartova je „Matrix Award for Women in Communications” za 2009. godinu, nekoliko puta je bila proglašavana za jednu od najuticajnijih žena u svetu filma i televizije magazina „Elle”, a magazin „The Independent” je njenu intervenciju prilikom skandala glumca Nju Granta u emisiji „The Tonight Show”, kada je bio i uhapšen, „najvećom PR odbranom svih vremena”.

  Kako i danas predstavlja veliku PR zvezdu u SAD, govori i činjenica da ju je početkom ove godine angažovao Hauard Stern, najveća američka radio-zvezda. Njen zadatak je da promoviše njegovu dugo očekivanu prvu knjigu „Howard Stern Comes Again”.

  Vratimo se na slučaj Vudija Alena, koga je Dartova predstavljala još od sredine 80-ih godina prošlog veka. Kada je izbio skandal i Dartova krenula u akciju, magazin „Variety” je napisao: „Čak su i napori Alenove publicistkinje Lesli Dart da se suoči sa plimom negativnih priča postali vest.”

  Lista klijenata

  Meril Strip

  Nikol Kidman

  Denijel Dej Luis

  Tom Henks

  Džesika Lang

  Martin Skorseze

  Frensis Ford Kopola

  Majk Nikols

  Sidni Polak

  Filmovi koje je promovisala, a koji su dobili Oskara

  Linkoln

  Nema zemlje za starce

  Dvostruka igra

  Čikago

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE