KODEKS ponašanja poslanika: Do sada SAMO JEDNA kazna

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KODEKS ponašanja poslanika: Do sada SAMO JEDNA kazna

  Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović izjavio je da se Kodeks ponašanja narodnih poslanika pokazao kao dobar akt koji doprinosi podizanju političke kulture na viši nivo, a da su nove izmene predložene zbog preporuka eksperata.

  Martinović je rekao da su stručnjaci iz Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i iz OEBS dali korisne sugestije za izmene kodeksa i ukazali na određene tehničke i normativne nedostatke, te da je veća pažnja posvećana Etičkoj komisiji.

  “Propisali smo sastav komisije i postupak za predlaganje kandidata. Komisiju će činiti tri redovna profesora univerziteta, a dva člana biće predstavnici službe Narodne skupštine”, rekao je Martinović.

  “kontrolor” neposlušnih (Foto:screenshot)

  U predlogu izmena stoji da će Komisija imati pravo da iskaže stav o kršenju kodeksa, ali da to neće biti obavezujuće za nadležni odbor, ali će stav etičke komisije biti objavljen na sajtu.Novim izmenama uvodi se i novčana kazna za poslanike koji budu dobili opomenu, ili javnu opomenu za kršenje Kodeksa.

  Martinović je pohvalio i Kodeks ponašanja narodnih poslanika koji je usvojen u decembru 2020. godine i dodao da se ide ka cilju “da na onog ko ne misli kao mi gledamo kao neistomišljenika, ali nikako neprijatelja.”

  “Mnogo smo energije potrošili na međusobne sukobe i došlo je krajnje vreme da se politika podigne na nivo da možemo da budemo različiti ali da se uvažavamo i da se ponašamo dostojanstveno i pošaljemo bolju sliku Skupštine”, rekao je Martinović i dodao da je godinama unazad trend da se o skupštini piše na najgori način kao da “u njoj sede nevaspitani ljudi”.

  “A ja tvrdim da to nije tačno i da su poslanici u ogromnoj većini normalni i pristojni ljudi, političke razlike postoje, ali nisu razlog da se vređamo, a pogotovo ne da diramo nečiju porodicu”, rekao je poslanik SNS.

  Inače, prema dosadašnjem Kodeksu za devet meseci primene opomenut je samo poslanik Srbislav Filipović i to pošto je bivši režim nazvao “fašistima i nacistima”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE