Koga štiti TREĆA DOZA vakcine?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koga štiti TREĆA DOZA vakcine?

  Nacionalno telo za imunizaciju preporučilo je Kriznom štabu da građani Srbije prime i treću dozu vakcine protiv koronavirusa, a državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva.

  Đerlek je za RTS naveo da je stručni Komitet preporučio Kriznom štabu da građani budu vakcinisani trećom, takozvanom buster, dozom vakcine.

  I da ta doza bude data najmanje šest meseci posle druge, kao i da bi najbolje bilo da ljudi prime RNK vakcinu.

  “Naš Komitet je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti vakcinacije i predložili su da to bude Fajzerova vakcina ili Moderna, tzv RNK vakcina. Međutim, nisu isključili mogućnost da to bude i vakcina koja je napravljena i na neki drugi model”, navodi Đerlek.

  Objašnjava da je treća doza namenjena pre svega hroničnim bolesnicima, i onima koji boluju od težih bolesti, ali, kako kaže, treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije.

  “Pre svega treća doza pojačava imunitet i namenjena je pre svega hroničnim pacijentima koji boluju od težih bolesti kao što su – maligne bolesti, osobama sa transplatacijom koštane srži, osobama starijim od 70 godina, osobama starijim od 60 godina koje su u Domovima za stare.”

  Biće namenjena zdravstvenim radnicima i radnicima koji su zaposleni u socijalnoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima i radnicima uz socijalne ustanove, objašnjava Đerlek.

  Dodaje da treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije.

  Objašnjava da je preporuka doneta na osnovu svetskih istraživanja koja su pokazala da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na dve doze.

  Da li će preporuka o trećoj dozi i biti usvojena, o tome bi Krizni štab trebalo da odluči 1. avgusta.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE