Koliko košta stan za studenta u BG-u: Garsonjera 270 EUR, veći stanovi 500 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko košta stan za studenta u BG-u: Garsonjera 270 EUR, veći stanovi 500 EUR

  Sa približavanjem prvog oktobra i početka nove univerzitetske godine jedno od glavnih pitanja koje okupira roditelje odrasle dece je pronalaženje i rentiranje stana za period studija.

  Iako se situacija sa koronavirusom menja na dnevnom nivou, a informacije o tome na koji način će ubuduće raditi obrazovne ustanove prate ove promene, to nije mnogo uticalo na dinamično tržište nekretnina za rentiranje u glavnom gradu.

  Kada je reč o stanju na tržištu nekretnina, prema istraživanju koji je sproveo Indomio (www.indomio.rs) tokom avgusta, tradicionalno najpopularnije opštine za koje su studenti zainteresovani su upravo one u centru grada (opština Stari Grad, opština Vračar), ali i Voždovac, Novi Beograd i delovi opštine Savski Venac.

  Kako su primarni kriterijumi prilikom odabira budućeg doma finansije i lokacije, Indomio.rs je usmerio pažnju upravo na istraživanje prosečnih cena stanova u atraktivnim opštinama u Beogradu.

  Prema poslednjoj odluci, studenti Beogradskog Univerziteta pohađaće nastavu prema kombinovanom modelu primenjenom individualno na svaki fakultet prema specifičnim potrebama, a u skladu sa tim, beogradski studenti neminovno će morati da žive barem delimično na teritoriji prestonice.

  Nesigurna situacija sa nastavkom modela školovanja nije previše uticala na samo tržište, pa dinamika funkcioniše po sličnom principu kao i prethodnih godina, te je aktivnost rentiranja stanova pojačana već od sredine avgusta i traje i dalje.

  Tokom ove godine, za iznajmljivanje stana potrebno izdvojiti od prosečnih 6.47e/m2 na Voždovcu do prosečnih 8.33e/m2 na Starom Gradu.

  Cene kvadrata stanova za rentu u Beogradu nisu pretrpele veće promene u odnosu na 2020. godinu, pa je tako zabeležen porast cena na Novom Beogradu i Vračaru, dok su na drugim opštinama prosečne cene ostale vrlo slične onima u prvoj pandemijskoj godini.

  U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270 evra za garsonjere i jednosobne stanove i od 450-500 evra za veće i prostranije stanove.

  Govoreći o drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, sa fokusom na Novi Sad i Kragujevac, tu je situacija dosta drugačija: kako lokacija nije primarni kriterijum pri izboru jer su gradovi manji i ritam života sporiji i drugačije organizovan, studenti na raspolaganju imaju više stanova koji bi se uklopili u finansijske okvire, a cene najma po kvadratu u oba grada su značajno manje.

  Tako je za iznajmljivanje stana u Novom Sadu potrebno izdvojiti 6.25e/m2 gledano na nivou celog grada, dok je u Kragujevcu ta cena još niža – prosečnih 4.21e/m2.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE