Kombi prevoznici uzalud trošili gorivo na proteste?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kombi prevoznici uzalud trošili gorivo na proteste?

  Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je u protestnoj vožnji kombi prevoznika, koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji im, kako tvrde, onemogućava da rade.

  On je dodao da je osnovni zahtev udruženja da se odloži primena zakona planirana za 12. februar, kako bi se stvorio prostor za njegovu promenu, pošto smatraju da im uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, a istovremeno odudara od legislative EU.

  Najsporniji je Član 96 u kome se, između ostalog, kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjen prevoz putnika putničkim vozilom, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici.

  20 godina krše zakon

  Sa druge strane, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović poručuje da po postojećim propisima nije dozvoljeno obavljanje međumesnog i međunarodnog prevoza putničkim vozilima, u šta spadaju i kombiji.

  Činjenica da je zakon kršen proteklih 20 godina nije razlog da se odloži primena novog zakona, reagovao je Stojanović na primedbe udruženja kombi prevoznika.

  Prema njegovim rečima, procenjuje se da je šteta od sive ekonomije u drumskom transportu oko 55 miliona evra godišnje.

  Stojanović je rekao da su pravila usklađena sa regulativom EU, a prevoznici mogu legalno prevoziti putnike i po sada važećim propisima i po novom zakonu, pod uslovom da se registruju za obavljanje delatnosti.

  Prema njegovim rečima, potrebno je da umesto dosadašnjih putničkih vozila (8+1 sedište) nabave autobuse (12 i više sedišta), kojima je zakonom dozvoljeno obavljanje i domaćeg i međunarodnog prevoza.

  Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prvi put definiše šta je nelegalan prevoz i uvodi nove mehanizme dokazivanja ove pojave. Pored novčanih, jedna od predviđenih sankcija je i oduzimanje vozila, čime će se sprečiti ponavljanje prekršaja, zaključio je Stojanović.

  Izvor: Beta, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE