Komercijalna banka: Bliži se epilog

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komercijalna banka: Bliži se epilog

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavo da će ove nedelje biti izabran savetnik za izbor strateškog partnera Komercijalne banke Beograd.

  “Ove nedelje imaćemo potpisan sporazum sa savetnikom koji će nam pomoći da sagledamo strateške opcije i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti”, rekao je Mali za RTS.

  Dodao je da je prošle godine Vlada Srbije bila uspešna u privatizaciji RTB-a i izboru koncesionara za Aerodrom “Nikola Tesla”, a ranije je izabran i strateški partner ta smederevsku železaru.

  “Hoćemo da vidimo na koji način da pronadjemo i strateškog partnera i za Komercijalnu banku. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nije potrebno da bude i da se skoncentrišemo na pravljenje okruženja koje će biti podsticajno za razvoj privatnog, kao i državnog sektora”, kazao je Mali.

  Ministarstvo finansija pozvalo je u oktobru prošle godine vodeće medjunarodne firme da dostave izjavu o zainteresovanosti za pružanje usluga finansijskog savetnika za pripremu i sprovodjenje plana prodaje akcija Komercijalne banke Beograd u vlasništvu Republike Srbije.

  Od savetnika se očekuje da posle detaljne analize prilika na tržištu, različitih modela privatizacije, kao i analize konkurencije na tržištu, predloži najbolju moguću strategiju i način prodaje akcija Komercijalne banke u vlasništvu države sa ciljem izbora pouzdanog partnera i maksimizacije efekata od prodaje kapitala.

  U vlasništvu države je 41,74 odsto akcija Komercijalne banke, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poseduje 24,43 odsto kapitala, a Fond IFC 10,15 odsto.

  EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. godine dokapitalizacijom od 70 miliona evra, a privatizacija je bila planirana za 2009. godinu, ali je prodaju zaustavila svetska ekonomska kriza.

  Posle toga je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 miliona evra, a u vlasničku strukturu je ušao i IFC sa 40 miliona evra, nemački DEG sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona evra.

  Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 miliona evra, da ne bi izgubila udeo u vlasništvu.

  Komercijalna banka ima mrežu od 202 filijale i ekspoziture u Srbiji sa 2.770 zaposlenih, kao i banke u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE