Komersant: KASNI "Turski tok" kroz Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komersant: KASNI “Turski tok” kroz Srbiju

  Početak rada srpskog dela gasovoda “Turski tok” moglo bi da bude odloženo najmanje do proleća iduće godine, a mogući razlog je kašnjenje u izgradnji kompresorske stanice u Srbiji, piše ruski list Komersant.

  Analitičari navode da će ruski Gasprom, ako se u obzir uzme pomeranje rokova za završetak drugog gasovoda, “Severnog toka 2”, iskomplikovati plan za protok gasa preko Ukrajine u prvoj polovini 2021. godine.

  Završetak izgradnje dela “Turskog toka” u Srbiji, kroz koji gas treba da stigne do Mađarske i drugih zemalja Centralne Evrope, mogao bi da bude odložen do proleća 2021. godine, navodi energetski portal Platts, pozivajući se na dva izvora bliska projektu, prenosi Komersant.

  Gasprom se nije oglašavao tim povodom.

  Srpski deo “Turskog toka”, koji od Zaječara do Horgoša povezuje bugarski deo gasovoda sa mađarskim, dugačak je 403 kilometara i ima kapacitet 13,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

  Gas je preko “Turskog toka” do Bugarske, Grčke i Severne Makedonije krenuo početkom ove godine, ali je početak isporuka ka Srbiji i Mađarskoj, planiran za prvu polovinu ove godine, već bio odložen za kraj ove godine, jer Bugarska nije mogla da završi svoj deo na vreme.

  Dva izvora portala Platts sada prenose da kasne i radovi u Srbiji.

  Komersant dodaje da je to kazao i predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, koji je za beogradske Novosti rekao da su cevi bugarskog i srpskog dela gasovoda povezane, ali da izgradnja ne može biti završena pre maja 2021. godine.

  Ali, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ipak očekuje okončanje radova do 31. decembra, piše Komersant.

  Uz puni kapacitet gasovoda “Turski tok” i “Severni tok 2”, Gasprom se nada da će u potpunosti moći da napusti tranzit gasa preko Ukrajine.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE