Kompanija u kojoj kolege odlučuju o VAŠOJ PLATI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompanija u kojoj kolege odlučuju o VAŠOJ PLATI

  Tehnološka kompanija 10 Pines odlučila je da radikalno pristupi načinu na koji se odnosi prema zaposlenima.

  Kompanija pokušava da poveća transparentnost i bude demokratski opredeljena do te mere da dozvoljava zaposlenima da međusobno određuje zarade.

  Ariel Umanski je odlučio da odbije predloženo povećanje plata od sedam odsto u decembru 2020. Smatrao je da to ne može opravdati pred svojim kolegama.

  Zapravo je to bio drugi put u pet godina da je odbio povišicu.

  „Osećao sam se nekako nesigurno i izloženo tome što sam u blizini ili čak u vrhu ljudi za koje sam smatrao da imaju bolji učinak od mene“, objašnjava Umanski, prenosi BBC

  O platama se odlučuje tri puta godišnje na sastanku argentinske kompanije, koji uključuje sve, osim novih radnika koji su i dalje na radu na određeno.

  Zaposleni (ili mentori u njihovo ime) mogu da se jave za povišicu, o kojoj se onda otvoreno raspravlja.

  10Pines je tehnološka frima osnovana 2010. godine sa 85 zaposlenih sa sedištem u Buenos Airesu.

  Radi softver za klijente, uključujući Starbucks i Burger King, praveći stvari poput mrežnih kartica lojalnosti za kupce, aplikacija i platformi e-trgovine.

  Svake godine 50 odsto dobiti podeli se osoblju

  10Pines teži da bude što transparentniji sa zaposlenima. Nakon tromesečnog probnog perioda, novo osoblje pridružuje se ostatku tima na mesečnim otvorenim sastancima na kojima se odlučuju o ključnim odlukama kompanije, kao što su potencijalni novi klijenti, troškovi, finansije kompanije – i naravno plate.

  Ne postoji generalni direktor i nema stvarnih menadžera u timovima, iako postoje starije osobe koje su partneri, poznati kao „saradnici“ i „majstori“.

  „S obzirom na to da nema šefova koji bi odlučivali o povišicama, mi prenosimo vlast na ljude“, kaže Jorge Silva, suosnivač 10Pinesa, prenosi BBC.

  10Pines svoj pristup naziva „sociokratija“. Inspirisao ga je brazilski biznismen Ricardo Semler i njegovo iskustvo transformisanja porodične proizvodne firme Semco.

  Pretvorio ga je u takozvanu „agilnu, saradničku kompaniju“ sa radnicima koji su nadgledali pitanja koja su tradicionalno prepuštena menadžerima, nalazeći da je to dovelo do slabe fluktuacije osoblja i revitalizovalo bogatstvo firme.

  „Ključna stvar je shvatiti da postoji razlika između jednakog i poštenog“, kaže suosnivač Jorge Silva.

  “Nismo svi jednaki, ali trudimo se da budemo pošteni. Ne želimo da budemo poput klasične kompanije koja pokušava da kontroliše zaposlene i odnosi se prema njima kao prema deci”, navodi on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE