Komšije imaju manju STOPU NEZAPOSLENOSTI od nas - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Komšije imaju manju STOPU NEZAPOSLENOSTI od nas

  Pozitivni ekonomski trendovi u Hrvatskoj iz prošle godine, nastavili su se i u ovoj godini, o čemu svedoče i zvanične statistike broja zaposlenih, kao i projekcije ekonomskog rasta u ovoj godini.

  Krajem januara u Hrvatskoj je bilo 1,52 miliona zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem decembra, a stopa registrovane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

  Na godišnjem nivou najviše je porastao broj zaposlenih u građevini, za 9,7 posto, a najviše je pao broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, za 0,9 posto.

  Rast broja zaposlenih u susednoj Hrvatskoj posebno se očekuje u vreme turističke sezone kad je najavljeno upošljavanje najmanje 80 hiljada sezonskih radnika.

  Prosečna plata blizu 900 evra

  Prosečna isplaćena neto zarada u Hrvatskoj za decembar prošle godine iznosila je 6.559 kuna, odnosno oko 880 evra, što je na godišnjem nivou realno više za 3,3 posto, pokazuju podaci DZS.

  Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za lanjski prosinac isplaćena je u zračnom prijevozu, u visini od 11.793 kune, dok je najniža plaća, od 4.209 kuna, isplaćena u djelatnosti proizvodnje kože i srodnih proizvoda.

  Prema podacima DZS, medijalna neto plata u decembru iznosila je 5.664 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću platu od tog iznosa.

  Izvor: Novac.hr, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE