Komšije spremaju radikalne promene: ZABRANA NEDELJOM i katanac posle 21h

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije spremaju radikalne promene: ZABRANA NEDELJOM i katanac posle 21h

  Osim što namerava da zabrani rad prodavnica nedeljom, izuzev 16 nedelja u godini, Vlada Hrvatske izmenama Zakona o trgovini planira i da ograniči rad prodavnica najduže do 9 sati uveče.

  To se vidi u predlogu izmena tog zakona koji je objavljen na portalu e-savetovanje gde se navodi da prodajni objekti nedeljom i na državne i verske praznike, pretežno budu zatvoreni, a da radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote sa početkom najranije od šest sati do najkasnije 21 sat, piše Novi list.

  Prema važećim odredbama tog istog zakona, propisano je da trgovac samostalno određuje radno vreme prodavnica i drugih oblika trgovine na malo uzimajući u obzir potrebe kupaca, broj radnika i zaposlenih u prodavnici, kao i poštovanje njihovih prava prema zakonima i kolektivnim ugovorima.

  Tako su do sad maloprodajni lanci imali prodavnice koje su radile do 22 ili čak do 23 sata, a pojedini trgovački centri su takođe radili do 22 sata. Čak su i kiosci bili duže otvoreni.

  Ako Sabor usvoji Vladin predlog, to znači da će svi morati da budu zatvoreni nakon 21 sat. To propisano radno vreme će morati da poštuju i oni na koje se zabrana nedeljom ne odnosi, dakle i trgovci koji će moći da rade svaku nedelju u godini.

  Izvor: Novi list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE