Komšije UVODE studije za VIDEO IGRE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije UVODE studije za VIDEO IGRE

  Pet zagrebačkih fakulteta udružilo se u pripremi prvih javnih univerzitetskih studija dizajna i razvoja video igara, piše Jutarnji list.

  Diplomske studije biće namenjene svim studentima završenih osnovnih studija, bez obzira na to dolaze li sa ekonomskih, filozofskih, umetničkih, tehničkih ili nekih drugih studija, prenosi Hina.

  Za redovne studente studije će biti besplatne, a izvodiće se na Akademiji dramske umetnosti (ADU), čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i studije dizajna Arhitektonskog fakulteta.

  Studije se razvijaju kroz širi projekt Edu4Games koji uključuje i ponudu programa celoživotnog učenja iz ovog područja.

  “Buduće studije temeljiće se na novodefinisanim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneti u Hrvatski kvalifikacioni okvir”, rekao je Mirko Sužnjević iz Zavoda za telekomunikacije FER.

  Studentima će nuditi četiri smera: dizajner videoigara, vizuelni umetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Deo predmeta biće zajednički za sve studente, poput istorije, teorije i analize igre ili osnova dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smerovima.

  Izboru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa sa univerziteta u svetu.

  Kako objašnjavaju na FER, elementi budućih dvogodišnjih studija već su testirani kroz radionice, ali i u predmetima koji se predaju u sklopu drugih diplomskih programa, poput osnova razvoja digitalnih igara na FER ili razvoja računarskih igara na FOI.

  Paralelno, kroz kraće programe celoživotnog učenja nudiće specifična znanja potrebna za industriju igara.

  Prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku saradnju ADU i vođa projekta Edu4Games, Davor Švaić, rekao je da je plan da se u početku upiše 20 do 30 studenata.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE