Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Komšije zabranile ŠTETNU HEMIKALIJU u fiskalnim računima

U Evropskoj uniji je stupila na snagu zabrana korišćenja hemikalije bisfenol A u termalnom papiru, koji se, između ostalog, nalazi u fiskalnim računima, a ova zabrana je počela da se primenjuje i u Crnoj Gori.

“Uredbom o zabranjenim odnosno dozvoljenim načinima upotrebe, proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu zabranjen je bisfenol A u termalnom papiru u koncentraciji od najmanje 0,02 odsto masenog udela, nakon 2. januara 2020”, kazali su za CdM iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Navode da je Uredba doneta 2018. godine, a zabrana je stupila na snagu 2. januara ove godine, čime se proizvođačima, uvoznicima i korisnicima termalnog papira dalo vremena za postupno ukidanje i pronalaženje alternative.

Ova hemikalija identifikovana je kao supstanca koja “izaziva visoku zabrinutost”, a najviše su joj izloženi zaposleni u prodavnicama, koji su tokom celog radnog vremena u kontaktu sa fiskalnim računima, u kojima je ona najviše prisutna.

Stručnjaci tvrde da se ova hemikalija sa papira unosi direktno preko kože. Prema naučnim istraživanjima, deo hemikalije se može skinuti sa kože ako se u kratkom roku od držanja računa operu ruke sapunom. Koliko će biti štetan zavisi od količine koja se unese u organizam i od toga da li je kontakt direktan.

Bisfenol A su naučnici već ranije povezali sa hormonskim poremećajima, problemima sa začećem i razvojem mozga kod male dece.

Za ovu supstancu dokazano je da može da ometa rad endokrinog sistema, da može da izazove alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, kao i da dovede do teškog oštećenja oka.

Osim što se nalazi na fiskalnim računima i izveštajima sa bankomata, Bisfenol A može se pronaći i u konzerviranoj hrani, nekim tkaninama i u tvrdoj plastici poput one koja se koristi za bočice za decu.

Toksični su i brojevi u redu za čekanje, parking-kartice, putarine i računi za plaćanje u javnom prevozu.

“Bisfenol A je industrijska hemikalija i uglavnom se upotrebljava kao monomer u proizvodnji polikarbonatne plastike, u smolama, i za razvijanje boje u termalnom papiru, koji se upotrebljava za račune, karte, karte za parkiranje i slično”, navode u Agenciji.

U Srbiji će ova zabrana početi da se primenjuje za šest meseci, odnosno od jula, kažu nadležni.

Izvor: CdM, b92

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE