Kon: Na Infektivnoj bezbednije nego na zabavi u Crnoj Gori

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kon: Na Infektivnoj bezbednije nego na zabavi u Crnoj Gori

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa doneo “tvrdu, stratešku” odluku u vezi povratka građana sa letovanja iz inostranstva čiji je cilj da se “što je moguće više, virus zadrži od ulaska u Srbiju”.

  On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da treba shvatiti da boravak u Crnoj Gori trenutno predstavlja “krajnje ozbiljan rizik”.

  “Letovati tamo loš je izbor u ovom trenutku. Iako to za nekoga možda ne zvuči korektno, to je istina. Trenutno je bezbednije biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego na mestima maksimalnog prenošenja infekcije, poput recimo zabava u Crnoj Gori”, kazao je Kon.

  Najavio je da će epidemiološki nadzor nad građanima koji se vraćaju sa letovanja iz država sa većim procentom zaraženih biti definisan do petka, 18. septembra.

  “Mere koje su donete služe da što je moguće više zadrže virus od ulaska u Srbiju i da se svi građani posle letovanja ponašaju kako doliči u ovakvoj situaciji, da shvate da možda nose virus, a da toga nisu svesni”, rekao je Kon i dodao da će ti građani dobijati na ulasku u Srbiju upozorenja sa obavezom da se jave zdravstvenim službama.

  Naveo je i da će biti “nekih situacija koje možda neko ne očekuje”, ali i da “ne smemo dozvoliti da ostavimo otvorene granice tek tako”.

  “Samo prošle nedelje smo imali 40.000 prelaza samo na granici sa Crnom Gorom. Ne možete očekivati da se svi oni stave pod zdravstveni nadzor i zato se mora napraviti takav sistem koji možee odgovoriti obavezama”, rekao je epidemiolog.

  Ocenio je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji “prihvatljiva” i dodao da može biti očuvana “jedino racionalnim ponašanjem”.

  “Imamo ta slavlja koja se neprekidno ponavljaju. To nam se dešava paralelno sa situacijom da drastično raste broj obolelih u Evropi. Kao da ugostitelji ne razumeju da jeste značajno da shvate da je i preko njihovog angažmana neophodno da se smanji način prenošenja”, kazao je Kon.

  Dodao je da su odložene razne situacije koje nose potencijalni rizik za prenošenje infekcije, poput sajamskih manifestacija.

  “Ne smemo dozvoliti da se sve ponovo pretvori u kovid bolnice, da ljudi umiru jer ne mogu doći do lekara zbog drugih bolesti koje imaju”, naveo je Kon.

  Odbrana od “velikog požara” u regionu

  Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Branislav Tiodorović, izjavio je da je odluka o uvođenju obaveznog nadzora za građane koji od petka u 18 časova ulaze u Srbiju uvedena zbog “velikog požara”, kako je opisao epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

  Tiodorvić je za portal nova.rs rekao da će građanima koji dolaze iz zemalja sa porastom broja obolelih od koronavirusa biti uručivano obaveštenje prema kojem su obavezni da se u roku od 24 sata jave KOVID-ambulanti doma zdravlja kojem pripadaju.

  Epidemiolog je naveo da će inspekcijski organi na granicana dobijati spisak i pregled zemalja u kojima je povećan broj zaraženih. Po njegovoj proceni, na tom spisku bi trebalo da bude i Albanija, gde letuje veći broj građana Srbije.

  Zamenica direktorka Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je rizik od zaraze koronavirusom u zemljama u regionu mnogo veći nego u Srbiji i dodala da su veće šanse da se građani zaraze u okolnim zemljama nego u Srbiji.

  Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekla da je u Srbiji rizik od zaraze 15 na 100.000 ljudi, dok je u BiH taj broj 94 na 100.000.

  Ona je navela da se Srbija uspešno bori sa epidemijom, ali da je važno da se uloži maksimum napora kako bi se održala epidemiološka situacija.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE