Kon PROTIV popuštanja: Virus POLAKO PADA, "izdržimo" Novu godinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kon PROTIV popuštanja: Virus POLAKO PADA, “izdržimo” Novu godinu

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo kriznog štaba apsolutno protiv popuštanja bilo kakvih mera, ali da je “realnost takva kakva je” i da će “to još videti”.

  “U svakom slučaju potencijal virusa polako pada, ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša”, kaže Kon za RTS.

  On je naglasio da ne zna ni zašto je primena mere da se u Srbiju može ući samo sa negativnim PCR testom pomerena za dva dana i važi tek od ponoći.

  Dodao je da je PCR test važan i da je medicinski deo kriznog štaba takvu meru predlagao i ranije, ali da je trebalo pripremiti “logističku podršku”.

  Dodao je da su gužve na granicama u ovo vreme uobičajene i da su čak manje nego ranijih godina, te da će dolazak par desetina hiljada građana Srbije za praznike biti manji udar nego kada je oko Uskrsa u Srbiju došlo 400.000 ljudi.

  Kada je reč o dočeku Nove godine, Kon je istakao da nije tajna da su lekari iz kriznog štaba preporučivali ograničenje kretanja od 19.00 do pet ujutru, ali da za sada za tim nema potrebe.

  “Uobičajen doček nije realna opcija i to bi bilo katastrofalno”, rekao je Kon i dodao da je epidemijska situacija i dalje nepovoljna i da se dešava da nema mesta u bolnicama.

  Brojka od 1.002 zaraženih u Beogradu u subotu je manja zbog vikenda i tek će u utorak biti poznato da li je broj stvarno manji, istakao je Kon.

  Pohvalio je domaćine koji su Svetog Nikolu proveli u krugu porodice jer je to, kako je rekao “najveća pomoć lekarima” i poručio građanima da i za Novu godinu “izdrže” i ostanu u krugu porodice.

  “Sada je apel da izdržimo i da se ne uljuljkamo u mišljenje da ovo prolazi jer iako se smanjuje, epidemija je još vrlo visoka”, rekao je Kon.

  Govoreći o vakcinama, Kon kaže da zna za podatak od 5.000 doza, plan imunizacije je napravio “Batut”, a Nacionalni komitet za imunizaciju učestvuje u tome i oni će precizirati zajedno sa Agencijom za lekove kome će biti prve količine date.

  “Kad stigne ispod 0,1 odsto treba odabirati ono što je najefikasnije da se najpre može dati i da se odaberu oni koji su u najvećem riziku”, istakao je Kon.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE