Koncesionar "Tesle": Broj putnika smanjen za 94,6 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koncesionar “Tesle”: Broj putnika smanjen za 94,6 odsto

  Kompanija Vinci Airports, koncesionar beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, saopštila je da je u drugom kvartalu ove godine na tom aerodromu broj smanjen za 94,6 odsto, a samo u junu za 88,5 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

  “Ograničenja putovanja koje su mnoge zemlje uvele (uključujući strogo zatvaranje odnosno izolaciju stanovništva, zatvaranje granica i karantin) prouzrokovale su, u drugom kvartalu 2020. godine, gotovo potpuni prekid operacija širom aerodroma unutar mreže Vansi erports”, navodi se u saopštenju.

  Broj putnika u aprilu i maju na aerodomima kojima upravlja ta kompanija opao je za gotovo 98 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

  Sa ukupno 2,4 miliona putnika opsluženih na 45 aerodroma, broj putnika u drugom kvartalu 2020. godine smanjen je za 96,4 odsto u poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine.

  Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije Belgrade Airport, koja upravlja beogradskim aerodrom, je rekao da je avio-saobraćaj na globalnom nivou jedna od najteže pogođenih industrija pandemijom koronavirusa, pa je smanjenje saobraćaja u drugom kvartalu očekivano, a posledice po poslovanje će biti dugoročne.

  Tokom juna su avio-kompanije sa beogradskog aerodroma postepeno obnovile letove ka ukupno 53 destinacije, od više od 100 destinacija koliko je uobičajeno u ovom periodu. Do sredine jula, obnovljeni su letovi ka dodatne 23 destinacije, ali se situacija menja svakodnevno.

  “Naš aerodrom je u potpunosti spreman za prihvat svih putnika i avio-kompanija. Od kada je 18. maja započela postepena obnova redovnog putničkog avio-saobraćaja, na Aerodromu Nikola Tesla Beograd primenjene su odgovarajuće procedure i mere koje će, uz sanitarne mere koje primenjuju avio-kompanije, osigurati bezbednost svih putnika, partnera i zaposlenih”, rekao je Berizo.

  Ocenio je da se ključni zadatak, da zajedno sa avio-kompanijama, vrati poverenje putnika u letenje.

  Kompanija Vinci Airports upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

  U saradnji sa preko 250 avio-kompanija, mreža aerodroma kojima upravlja ta kompanija opslužila je 255 miliona putnika u 2019. godini, a njen godišnji prihod iznosio je 4,9 milijardi evra, a konsolidovani prihod 2,6 milijardi evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Robin Hud

   Koliiko država Srbija treba sada da plati koncesionaru na ime kompenzacije s obzirom na pad prometa i broja putnika? To je jedan od bitnih delova koncesionog ugovora kojim davalac koncesije (Republika Srbija) garantuje minimalni broj putnika godišnje, u suprotnom postoji obaveza nadoknade razlike u dobitku.. Dakle, koliko građani Srbije dođu Vinci Airports-u?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE