"Kontra" Zorane Mihajlović: MHE na lošem glasu zbog Trivana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Kontra” Zorane Mihajlović: MHE na lošem glasu zbog Trivana

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da nema potrebe da bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan javnosti objašnjava svoje dobre namere, jer o njegovom radu govore rezultati koje je ostavio iza sebe.

  “Da je sproveo bar nešto od onoga o čemu je govorio dok je bio ministar, danas ne bismo imali brojne loše primere u gradnji malih hodroelektrana (MHE) i ne bismo došli u situaciju da kroz zakone iz oblasti energetike zabranjujemo izgradnju hidroelektrana svih tipova u zaštićenim područjima”, navela je ministarka u saopštenju.

  Istakla je da je “do situacije koju danas imamo dovelo, između ostalog, nesprovođenje nadzora Trivanovog ministarstva nad zakonitošću rada Zavoda za zaštitu prirode, koji je menjao izdate uslove za gradnju MHE na istoj lokaciji, kao i višegodišnje nedonošenje Pravilnika o minimalnom održivom protoku koji je predviđen Zakonom o vodama”.

  “Neki od primera MHE koje danas prepoznajemo kao problem i zbog kojih imamo s pravom nezadovoljne meštane, ne bi se ni dogodili da je izmenjena Uredba o režimima zaštite kojom je dozvoljena izgradnja MHE do pet megavata u režimu zaštite drugog stepena ili da je doneta nova Uredba sa listama projekata kojom bi se za sve MHE zahtevala procena uticaja, bez davanja diskrecionog prava lokalnim samoupravama da same odlučuju o tome kad je MHE snage manje od dva megavata”, rekla je Mihajlović.

  Ona je podsetila da se Goran Trivan kao ministar javno zalagao za zabranu MHE, ali da ministarstvo koje je vodio nije izmenilo nijedan propis koji reguliše tu oblast.

  “Danas, kad Trivan pokušava da odgovornost prebaci na druge, treba podsetiti i da se tadašnje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje sam vodila, više puta obraćalo Ministarstvu zaštite životne sredine, tražeći između ostalog, da se jasno definišu kriterijumi za izgradnju hidroelektrana, kao i da se zakonima iz nadležnosti Trivanovog ministarstva precizno definišu zone u kojima bi bila zabranjena gradnja MHE”, navela je Mihajlović.

  Kako je ocenila, da je bar nešto od svega toga urađeno, “danas ne bi bilo potrebe da bivši ministar uverava bilo koga u svoje dobre namere i naknadno se ‘priseća’ opstrukcija i nerazumevanja o kojima nije govorio dok je obavljao dužnost ministra”.

  Jedino za šta je u pravu, to je da sam uvek smatrala da su MHE dobar izvor energije i koristi se u celom svetu, a koji je nažalost u Srbiji došao na loš glas, zbog nesavesnih investitora, ali i nemara i nesavesnog rada institucija iz resora koji je on vodio”, istakla je Mihajlović.

  Na pomolu ministarski “rat”: Trivanu “PREKIPELO” od kritika Zorane Mihajlović

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE