Kontrolori leta "pred pucanjem": Nema ODMORA, za neke ni VODE?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kontrolori leta “pred pucanjem”: Nema ODMORA, za neke ni VODE?

  Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora, upozorio je Sindikat kontrole letenja.

  “Zbog nezakonitog postupanja SMATSA obavestili smo međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu da postoje sumnje da je bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena. Sindikat zahteva da se hitno primene svi interni propisi i evropske regulative, kojih je SMATSA potpisnik, ali ih do sada nije poštovala”, navodi se u saopštenju Sindikata kontrole letenja.

  Kako je objasnio taj sindikat, “nezakonite i neblagovremene promene radnih vremena su toliko učestale da mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih”.

  Radna satnica kontrolora letenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora. Kontrolori letenja nemaju potrebno vreme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona.

  Operativno osoblje uskraćeno je za adekvatne sobe za odmor i rekreaciju tokom radnog vremena, koje su preko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati, a kontrolorima letenja u Crnoj Gori je već duže vreme čak uskraćena pijaća voda na radnom mestu, ističe se u saopštenju sindikata.

  Dodaje se da u SMATSA ne postoji akt kojim se reguliše plan karijere i ne postoje pravilnici vezani za sukob interesa, kao ni konkursi za operativne pozicije, što dovodi do negativne selekcije kadrova koje mogu, kako je ukazano, imati pogubne posledice za kompaniju i državu.

  “Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih poslova i opšte je poznato da većina kontrolora letenja ne doživi kasnu starost već im je, po svetskim studijama, životni vek u proseku kraći za 15 godina.”

  Sve svetske kompanije koje pružaju usluge kontrole letenja, trude se da životne i radne uslove operativcima koji direktno utiču na bezbednost vazdušnog saobraćaja postave na maksimum, dok SMATSA radi upravo suprotno”, smatra Sindikat kontrole letenja.

  Po oceni Sindikata, SMATSA krši kolektivni ugovor i “već četiri godine odbija da postupi po zakonu i donese akt kojim bi se propisao mimimum procesa rada u slučaju štrajka”. Sindikat kontrole letenja se nada da do štrajka neće doći, ali od rukovodstva traži da “hitno počne da ispravlja svoje greške”.

  Sindikat kontrole letenja je reprezentativni sindikat operativnog osoblja kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori i ima 350 članova.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE