Konzumiranje bilo koje količine alkohola može da prouzrokuje OŠTEĆENJE MOZGA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konzumiranje bilo koje količine alkohola može da prouzrokuje OŠTEĆENJE MOZGA

  Novo istraživanje sa Univerziteta u Oksfordu pokazalo je da ne postoji količina alkohola koja je “bezbedna” za zdravlje mozga.

  U istraživanju je učestvovalo 25.000 stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, a analizirana je količina sive mase u njihovim mozgovima.

  Ispitanici su prijavljivali kada su tačno konzumirali alkohol, a zatim su išli na skeniranje mozga. Utvrđeno je da alkohol negativno utiče na volumen sive mase, koja je izrazito važan deo mozga u kojem se obrađuju informacije.

  “Smanjen volumen sive mase dovodi do ubrzanog gubitka memorije”, rekla je za CNN vodeća autorka istraživanja Anja Topivala, koja inače radi na Univerzitetu u Oksfordu.

  Takođe je utvrđeno da alkohol izrazito negativno utiče na one koji popiju veliku količinu u kratkom vremenskom periodu, imaju visok krvni pritisak ili visok indeks telesne mase. Nije dokazano da li postoji razlika između efekata koje izazivaju vino, pivo i liker.

  “Mnogo ljudi pije umereno i smatraju da je to bezopasno ili čak korisno. Još uvek ne postoji lek za neurodegenerativne bolesti poput demencije, ali znanje o faktorima koji mogu sprečiti oštećenje mozga je važno za javno zdravstvo”, kazala je.

  Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su prošle godine objavili istraživanje koje je pokazalo da se, iako su ukupne stope prekomerne konzumacije alkohola blago pale između 2011. i 2017. godine – sa 18,9 na 18 odsto, količina alkohola koju konzumenti popiju povećala se za 12 procenata.

  Istraživanje iz 2018. godine, koje je uključivalo više od milion ljudi, pokazalo je da je obilno konzumiranje alkohola najveći faktor rizika za razvoj demencije. Takođe je dokazano da povećava opasnost od srčanih bolesti i aneurizmi.

  Izvor: Klix.ba

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE