Korona ne jenjava, a respiratori iz afere i dalje neraspakovani

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korona ne jenjava, a respiratori iz afere i dalje neraspakovani

  Stotinu respiratora koje je Federacija BiH kupila u jeku pandemije koronavirusa i dalje stoji u skladištima, jer do sada nije pronađena kvalifikovana firma koja bi ih verifikovala, pustila u pogon i servisirala, objavili su lokalni mediji.

  Mustafa Kadribegović, šef Civilne zaštite Federacije BiH, potvrdio je za Dnevni avaz kako je propao još jedan konkurs na kom su tražili servisera za respiratore kupljene u Kini.

  Na taj ponovljeni konkurs se niko nije prijavio, a na prvi, koji je morao biti poništen, prijavila se samo jedna firma, i to samo kako bi sprovela verifikaciju, ali nije pokazala interes za održavanje i servisiranje respiratora.

  Kineski respiratori su trebali biti podeljeni bolnicama radi lečenja pacijenata kojima je dijagnostikovan COVID-19 u teškom obliku.

  Iz entitetskog budžeta za kupovinu tih naprava izdvojeno je više od pet miliona evra, a u BiH su dopremljeni još u aprilu i od tada su u skladištu.

  Nabavka respiratora pretvorila se u aferu bez presedana jer ih je državnim novcem nabavila firma Srebrena malina iz Srebrenice, koja nije imala nikakve veze s lekovima i medicinskom opremom, a bila je registrovana za uzgoj i preradu voća i povrća.

  Tužilaštvo BiH potvrdilo je istragu o celom slučaju zbog sumnje u nezakonito pogodovanje anonimnoj srebreničkoj firmi.

  Tokom istrage uhapšeni su i ispitani predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši šef entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE