Koronavirus obara grčki BDP za 8,2 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koronavirus obara grčki BDP za 8,2 odsto

  Grčka privreda imaće zbog posledica pandemije koronavirusa pad od oko 8,2 odsto 2020. pre nego što se oporavi iduće godine, saopštila je vlada prilikom predstavljanja bužeta za 2021. u parlamentu.

  Budžet za 2021. sastavljen je u “okruženju neizvesnosti bez presedana” zbog toga što nema roka za završetak pandemije koronavirusa, rekao je portparol vlade Stelios Pecas.

  Grčka je pre skoro dve godine izašla iz osmogodišnjih međunarodnih programa pomoći tokom kojih je pravila velike rezove u potrošnji i podizala poreze da bi mogla da ispuni kriterijume za dobijanje zajmova. Njena finansijska kriza je dovela do ogromne stope nezaposlenosti, i velikog pada privredne aktivnosti.

  Projektovano je da će javni dug zemlje dostići 337 milijardi evra ove godine ili 197,4 odsto bruto domaćeg proizvoda. To će se malo smanjiti na 342 milijardi evra ili 184,7 odsto BDP 2021. godine, prema nacrtu budžeta.

  Predviđa se rast nezaposlenosti od 18,6 odsto ove godine u odnosu na 17,3 odsto prošle, pre nego što se smanji na 16,5 iduće godine.

  Pecas je rekao da recesija predviđena za 2020. manje duboka nego pad privrede od 8,7 odsto predviđen za evrozonu u celini.

  Grčka očekuje oporavak privredne aktivnosti iduće godine i rast od 7,5 odsto, tako da će “prihodi grčkog naroda ostati skoro nepromenjeni tokom dvogodišnjeg perioda”, navodi se u nacrtu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE