Kovid otkazi: Nemački div reže svako deseto RADNO MESTO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kovid otkazi: Nemački div reže svako deseto RADNO MESTO

  Nemačka grupa Tisenkrup (Thyssenkrupp) objavila je da ukida dodatnih 5.000 radnih mesta tokom naredne tri nedelje, a još ranije najavila je ukidanje 6.000 mesta zbog posledica Kovida-19 na njeno poslovanje 2019/2020. godine.

  “Da bi se suočili sa posledicama pandemije Kovida-19 Tisenkrup mora da smanji ukupno 11.000 radnih mesta”, navela je grupa u saopštenju.

  Konglomerat koji je u krizi već nekoliko godina počeo je 2019. godine veliku reorganizaciju koja je trebalo prvobitno da obuhvati smanjenje 6.000 radnih mesta. 

  Blizu 3.600 ljudi već je otišlo ove godine, navela je kompanija. Ali pandemija je “ogroman test” i pogoršala je stanje u grupi, rekla je generalna direktorka Martina Merc.

  Tisenkrup je zabeležio pad prihoda od 16 odsto u poslovnoj 2019/2020. godini na 35,4 milijardi evra i operacionalni gubitak od 860 miliona evra.

  Kompanija je ipak zabeležila neto dobit od 9,5 milijardi evra na godišnjem nivou zahvaljujući prodaji svog lukrativnog odelenja liftova za 17,2 milijardi dolara u februaru. Međutim ta prodaja koja je trebala da obeleži novi početak više nije dovoljna da nadoknadi posledice sadašnje krize.

  Zbog toga je grupa u maju najavila da želi da nađe partnere za svoj ogranak čelika, koji gomila gubitke.

  U protekloj godini odelenje čelika beležilo je profit pre obračuna finansijskih rezultata i poreza na dobit (EBIT) od 946 miliona evra.

  Britanska železara Liberti Stil (Liberty Steel) koju je osnovao i vodi industrijalac Sandživ Gupta, već je u oktobru dala ponudu za kupovinu.. Pregovori se vode i sa švedskom kompanijom SSAB i indijskom Tata Stil (Tata Steel).

  Pregovori se takođe vode sa nemačkim vlastima za moguće učešće države u kapitalu grupe, što je rešenje koje podržavaju sindikati. Ali te opcije neće biti rešene pre proleća 2021, navela je danas ta grupa.00

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE